Publisert 7. desember 2006

Statsminister Jens Stoltenberg tar i mot all den gasskraften han kan få. Men penger til Skogn vil han foreløpig ikke love. Samtidig beklager han at Ormen Lange ikke ble utstyrt med egen energiproduksjon.

Tekst: og foto: Øyvind Midttun, Kristiansund

– Burde vært skaffet egen
kraft til Aukra.

– Det er tankekors at vi ikke fikk til samme opplegg på Ormen Lange som på Snøhvit, som har eget anlegg for energiproduksjon.

– Det burde vært skaffet egen kraft til Aukra, sier Stoltenberg og sparker dermed kraftig bakover til regjeringen Bondevik II som hadde hånden på rattet i forbindelse med behandling av Plan for utbygging og drift av Ormen Lange og Plan for anlegg og drift av Ormen-gassens landfall på Møre og Romsdal.

Prosessanlegget på Aukra vil bli en betydelig energisluker når produksjonen fra Ormen Lange kommer i gang neste år. Det har aldri vært noen hemmelighet. Likevel har ikke politikerne gjort nok for å demme opp for kraftunderskuddet Ormen medfører.

– Paradoksalt nok eksporterer vi betydelige mengder gass til våre naboland, gass som de bruker til energiproduksjon, mens vi opplever kraftmangel, poengterer Stoltenberg.

Kraftsituasjonen i Midt-Norge og tilførsel av ny kraftproduksjon var et opplagt tema for statsminister Jens Stoltenberg da han talte på Desemberkonferansen i Kristiansund i dag.

Regjeringens tiltakspakke for å sikre kraftforsyning inneholder både kortsiktige tiltak – mobile gasskraftverk som skal veie opp underskuddsperioder – og langsiktige tiltak – tiltak for strømsparing, forbedring av linjekapasitet og storstilt bygging av gasskraftverk.

Stoltenberg sier han ønsker all gasskraft velkommen. Og at spørsmålet ikke er om Norge skal ha gasskraft, men om vi skal ha gasskraft med CO2-håndtering og når kraftproduksjonene kommer i gang.

– Alle som har søkt konsesjon har fått konsesjon. Myndighetene sier altså ikke nei, men mange av de som har søkt har dessverre ikke besluttet bygging.

I mange tilfeller er økonomien for dårlig. Slik som på Skogn. Planen om et gasskraftverk på Skogn i Trøndelag sliter tungt med lønnsomheten og trenger til sammen 1,5 milliarder i statlig støtte for å kunne bli mer enn skisse.

Jens Stoltenberg sier han ønsker et verk på Skogn, men nøler likevel med å
åpne lommeboka.
– Nå har vi får vi på plass kraftverk på Kårstø og Mongstad, og jeg skulle gjerne sett at Skogn også ble realisert. Skogn har fått konsesjon til bygging, men vi kan ikke uten videre bla opp 1,5 milliarder kroner, sier han.

Statsministeren begrunner tilbakeholdenheten med blant annet EU-lovgivningen som legger strenge føringer for statsstøtte. Samtidig innrømmer han at politikerne har et hovedansvar for kraftsituasjonen.

– Regjeringen har et hovedansvar for for å få fram løsninger for at vi skal få tak i den kraften vi trenger. Vi har fått Kårstø og Mongstad, men trenger både Tjeldbergodden og Skogn i tillegg, sier Stoltenberg.

Stoltenberg har ingen betenkeligheter med at fossile energikilder er det som skal mette energibehovet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger