Publisert 4. februar 2000

Etter laber respons fra småleverandørene har initiativtaker Navigator Consult besluttet å legge Produktleverandørenes forbund på is.

I april til Navigator Consult initiativ til å starte Produktleverandørenes forbund, som skulle samle de mindre utstyrs- og produktleverandørene i en felles stiftelse.

Forbundet ble stiftet under et fellesmøte i april i Stavanger, til tross for at kun seks av 240 inviterte bedrifter møtte opp.

STIFTET OG LAGT På IS: Produktleverandørenes forbund fikk
ikke nok interesse blant leverandørene. Her fra dagen det ble
stiftet. Fra venstre: Jørn Einar Berg
fra Ahlsell Oil & Gas, Tore Christiansen fra SFF, Hans M. Christiansen
fra Navigator Consult og Jan Arild ørke fra
Ahlsell. (Foto:MAIKEN REE)

Fra Stavanger gikk ferden til Oslo og Bergen, men responsen har latt vente på seg.

– Vi har valgt å legge dette på is foreløpig. Vi fikk rundt 15 medlemmer i forbundet, men det er ikke tilstrekkelig for å starte dette, sier daglig leder i Navigator Consult, Hans Martin Kristiansen, til Oilinfo.

Nå vil han la det ligge til høsten, og da se om responsen har tatt seg opp fra leverandørene.

– Hvorfor tror du responsen var så laber?

– Det kan være mange faktorer som spiller inn, for eksempel redsel for å miste kontrakter og at oljeselskapene vil ekspedere dem dersom de danner seg et felles forbund for å stille sterkere. Eller rett og slett at de ikke ser noen verdi i det, sier Kristiansen.

Ikke behov
Styreformann i IKM Gruppen, og styreleder i Norsk Industri Olje & Gass, Ståle Kyllingstad, mener det ikke er et behov for et nytt forbund som arbeider for de samme sakene som Norsk Industri gjør.

Ifølge initiativtaker Navigator Consult ender ofte produktleverandørene opp som taperen i næringskjeden, med dårlige kontrakter og lite ansvar. Norsk Industri, som har vært samlingsorganisasjonen til leverandører, ble sagt å være ugunstig for de mindre leverandørene siden de sitter rundt samme bord som sine kunder.

Dette er Kyllingstad helt uenig i.

– Norsk Industri består av mange selskaper, både store og små. Skal de små leverandørene ha noen som helst tyngde opp i mot de store er vi tjent med å være i Norsk Industri, som faktisk har retningslinjer for slike ting. Leverandørene bør heller melde seg inn i Norsk Industri, og være med å ivareta interessen til de mindre selskapene. Dermed vil vi også kunne få påvirkningskraft, sier Kyllingstad til Oilinfo.

– Er det et snev av frykt som stanser de små fra å danne sitt eget forbund?

– Det tror jeg ikke. Det er helt klart en jobb å gjøre fra Norsk Industris ståsted mot de mindre leverandørene, det vil det alltid være. Dersom det jobbes mer synlig og drives mer oppsøkende arbeid mot småbedriftene, kan man fortelle dem hva de kan få ut av et medlemskap og hva Norsk Industri kan bistå med, sier Kyllingstad.

Stiller samme krav
SFF var en av medlemsbedriftene i Produktleverandørenes forbund. Daglig leder i bedriften og styremedlem i forbundet, Tore Christiansen, sier at til tross for at forbundet er lagt på is har utfallet vært positivt.

– Ett av kravene vi stile til at Produktleverandørenes forbund skulle bli realitet var respons fra andre bedrifter. Det har latt vente på seg. Likevel ser vi at det positive utfallet av dette er at Norsk Industri har våknet og kommet på banen. De tok kontakt med oss etter å ha blitt klar over situasjonen, og har vært ydmyke overfor sin manglende tilstedeværelse, sier Christiansen til Oilinfo.

Han understreker at temaet som trigget SFF til å organisere seg sammen med andre leverandører fortsatt er like aktuelt. Det var først og fremst kontraktene som ble brukt mellom oljeselskapene og underleverandørene førte til dannelsen av Produktleverandørenes forbund.

– Les også: Småleverandørene forener krefter

– Norsk Industri påstår at de vil ta dette på alvor, og vi har meldt oss inn der. Nå håper vi at de gjør handling av sine ord, og setter kontraktsituasjonen på sin agenda, sier Christiansen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger