Ingen moderasjon fra ingeniørene

Publisert 6. mars 2013
– Misforholdet mellom etterspørsel og tilbud av ingeniører bør kunne utnyttes positivt for ingeniørene lønnsmessig, sier NITOs president Trond Markussen.

Onsdag arrangerer organisasjonen lønnskonferanse for sine 72.000 medlemmer foran vårens lønnsoppgjør. NITO viser til de nylig fremlagte lønnstallene fra Teknisk beregningsutvalg som viser at norsk næringsliv går godt. Dette vil man ta fordel av.

– I behovsundersøkelsen som Ipsos MMI årlig utarbeider for NITO, sier 71 prosent av arbeidsgiverne at det nå er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører. Dette er en utfordring for både offentlig og privat og gjør at lønn er et svært sentralt verktøy for å rekruttere og beholde i alle sektorer. Ut fra den kunnskapen vi har i dag vil mangelen på ingeniører være et vedvarende problem for norsk arbeidsliv. På kort sikt bør dette kunne utnyttes positivt for ingeniørene gjennom gode lønnsoppgjør, sier Trond Markussen i en melding.

Videre mener han det er mer riktig å snakke om ansvarlighet fremfor moderasjon i årets lønnsoppgjør. Der hvor det går godt bør det gjenspeiles i et godt oppgjør, mens i næringer som er mer utsatt, er ingeniørene forberedt på ansvarlighet.

– Vi er oppmerksomme på at svært mange av Norges viktigste handelspartnere befinner seg i en økonomisk krise som kan bli langvarig. Dette vil over tid kunne få konsekvenser også for norsk arbeidsliv, sier Markussen.

– Svært mye av veksten i norsk økonomi knyttet til tempoet i utvinningen av olje og gass. NITO ser at i denne sektoren svinger prisene mye over tid, noe som gjør at vi kan få en økonomisk nedtur hvis etterspørselen etter og prisen på disse råvarene skulle falle. Dette gjør at det er mye usikkerhet knyttet til det fremtidige behovet for ingeniører på litt lengere sikt. Men slik NITO ser dette vil det ikke ha umiddelbare konsekvenser for ingeniørenes lønnsvekst. Norsk næringsliv, har når alt tas i betraktning, råd til en lønnsutvikling som ligger over handelspartnerne, mener Markussen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger