I forrige uke kom indikasjoner på at norske DNO endelig skal få lov til å eksportere oljeproduksjon ut av den halvautonome kurdiske regionen i Irak. Denne uken kom kontrabeskjeden.
|
IRAK: Ikke et lett land å drive oljeselskap i. |
Nyhetsbyrået AFP meldte forrige uke at Iraks statsminister Nouri al-Maliki hadde gitt tommelen opp for at de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG) i den nordlige delen av Irak skulle få lov til å inngå individulle avtaler med utenlandske oljeselskaper om eksport av oljeproduksjon fra den ressursrike regionen.
Les saken her: DNO begynner Irak-eksport
– Statsminister Nouri al-Maliki ble feilsitert, sier landets visestatsminster nå til nyhetsbyrået Reuters. Han sier alle avtaler må omgjøres til serviceavtaler før landets sentrale myndigheter kan godkjenne dem.
– Alle kontraktene vi (den irakiske regjeringen) har inngått er servicekontrakter, og vi forventer at alle disse (kurdiske) kontraktene med produksjonsdeling bør endres til å bli servicekontrakter for å bli godkjent av Bagdad-regjeringen, sier Shahristani til Reuters.
Konfliktfylt
Det går hardt ut over norske DNO, som er et av få utenlandske selskaper som opererer i Kurdistan, og har kontrollen over det omfattende onshorefeltet Tawke. DNO produserer i dag rundt 60.000 fat per dag fra feltet.
Eksport fra nordlige Irak har vært hindret og vanskeliggjort i flere år grunnet politiske krangler om utformingen av Iraks nye oljelov. Kort fortalt er Kurdistan den mest ressursrike delen av landet, og fri, autonom eksport derfra vil i praksis bety store inntektstap for regjeringen i Bagdad. Samtidig er oljen I Kurdistan tyngre og vanskeligere å utvinne enn oljen lenger sør i landet.
Det sistnevnte er også årsaken til misforståelsen. Statsminister Maliki ble sitert på å uttale at «avtaler KRG har inngått med selskapene aksepteres fordi oljen produseres forskjellig fra måten i Basra». Dette tilbakevises nå av visestatsminister Shahristani.
DNO avventer
Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie i DNO International sa søndag til nyhetsnettstedet E24 at hans selskap bare hadde hørt om dette gjennom media, og da avventet offisiell beskjed fra kurdiske myndigheter.
– Så snart vi mottar mer informasjon vil vi melde dette på normal måte, sa Bratlie til E24.