Publisert 4. februar 2000

Mærsk Ansattes Forening (MAF) og vernetjenesten i Mærsk vant fram med sitt krav.

Det blir slutt på at personell på Marathons Alvheim fase 2 og 3 må dele lugar når de sover. Etter klage fra MAF og Vernetjenesten i Maersk Contractors Norge A/S, finner Petroleumstilsynet (Ptil) at «Marathon og Mærsk har etter vår (Ptils) vurdering ikke framlagt dokumentasjon som bekrefter eller sannsynliggjør at alle arbeidstakerne kan sikres nødvendig restitusjon og hvile,» og har dermed omgjort sitt dispensasjonsvedtak.

Ptil, som i sakens anledning har hatt flere møter med de berørte parter i saken, konkluderer at: «Vår samlede vurdering av informasjon som er lagt fram, er at nødvendig restitusjon og hvile ikke vil bli sikret for alle arbeidstakere, og vi kan ikke se at de tiltak og planer som foreligger vil føre til at situasjonen vil endres slik at nødvendig restitusjon og hvile vil bli ivaretatt i de to neste fasene.»

– En viktig sak
– At Ptil har omgjort vedtaket utifra vernetjenesten og fagforeningens klage, er en viktig seier for oss, der det blir synliggjort at restitusjon og hvile skal ivaretas for den enkelte, sier Frode Larsen, foreningsleder for MAF til Oilinfo.

– Vi er fryktelig glade for at Ptil har tatt problemet med manglende hvile og restitusjon på alvor. Samtidig er vi glade på vegne av dem som nå slipper å samsove og slipper å være dem som sier ifra. Det er også svært positivt at Maersk Contractors Norge, forhåpentligvis får beholde kompetansen om bord, og sist, men ikke minst; at servicefolkene nå blir behandlet likt med det faste personalet på Alvheim, sier han.

Han viser til at ordningen med at riggselskapene og oljeselskapenes fast ansatte i de fleste tilfeller slipper samsoving, og at man heller legger byrden over på serviceselskapene når lugarkapasiteten blir presset.

Tror på ringvirkninger
– Jeg tror dette vedtaket kan få ringvirkninger. I første omgang håper jeg at Marathon tar vedtaket til etterretning, og får slutt på samsovingen også i fase 1, selv om vedtaket konkret gjelder fase 2 og 3, sier han.

– Jeg håper også at vedtaket gjør at andre selskaper på norsk sokkel nå endrer praksisen iht regelverket.

Handler ikke om penger
-Vi er helt imot at oljeselskapene skal kunne betale seg ut av dårlig planlegging som følge av et stivt regelverk som ikke tar høyde for at vi trenger flere ombord, sier Larsen.

-å betale en kompensasjon for at man må samsove, gjør ikke at man er mere uthvilt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger