Publisert 4. februar 2000

Fra neste høst kan framtidige ingeniørspirer ta de to første skoleårene i Harstad, for så å fullføre skolen i Narvik.

Høgskolene i Harstad og Narvik er blitt enige om å tilby ungdom ingeniørutdanning i Harstad, skriver Harstad Tidende .

Det er Høgskolen i Narvik som skal stå for det faglige innholdet, men studentene undervises i Harstad.

God erfaring
– Planen er at både forberedende kurs og første skoleår kan tas i Harstad. Studentene må deretter ta de to siste årene i Narvik. Her har de alle laboratorier og det som skal til for å fullføre studiet, sier rektor ved Høgskolen i Harstad, Bodil Olsvik.

Opplegget er etter modell av det Høgskolen i Narvik har kjørt i Alta i 25 år med stor suksess.

– Det at vi nå er kommet i så god dialog med Høgskolen i Narvik skyldes flere forhold. Det er blitt en ny ledelse ved begge skolene. Vi alle ser at vi har to store utdanningsinstitusjoner både nord for oss i Tromsø og sør for oss i Bodø. Dersom regionen ikke skal tape terreng er vi nødt å samarbeide, sier Olsvik.

Fylkesgrensa igjen
Helt uproblematisk er det ikke å samarbeide på tvers av fylkesgrensa. Det nye utdanningstilbudet er avhengig av at begge fylkene, Nordland og Troms, bidrar til finansieringen.

Også organiseringen av høgskolesystemet skaper administrative utfordringer for samarbeidet mellom Høgskolene i Harstad og Narvik.

– Høgskolen i Harstad skal forholde seg til Universitetet i Tromsø, mens Høgskolen i Narvik er tilknyttet Universitetet i Bodø, sier Olsvik.

å få til en ingeniørutdanning i Harstad ble ytterligere aktualisert etter at Statoil utpekte byen som oljehovedstaden i Nord. Dette innebærer blant annet at det blir bruk for langt flere ingeniører i framtiden. For å dekke denne økte etterspørselen er høgskolene nå i gang med å øke utdanningskapasiteten.

Brannskolen som giftekniv
å få til ingeniørutdanningen i Harstad er ikke det første samarbeidsprosjektet de to høyskolene gjennomfører. Bachelorstudiet i Internasjonal beredskap, som i all hovedsak gjennomføres på Brannskolen på Fjelldal er også et samarbeid de tre utdanningsinstitusjonene i mellom. Dette studiet er blitt en ubetinget suksess. Ett av målene ved å få til dette studiet var nettopp å få et bedre samarbeid mellom de to høgskolene.

Det var derfor i forbindelse med signeringen av avtalen for videreføring av dette kurset å Fjelldal at nyheten om ingeniørstudiet i Harstad ble lansert.

– Jeg vil ikke gå så langt som å si at Norges Brannskole har vært en Kirsten Giftekniv, men en viss innvirkning har nok dette samarbeidet om ingeniørutdanningen hatt, sier Olsvik.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger