Publisert 4. februar 2000

Statoil og Wintershall har inngått en tiårsavtale om leveranse av til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass til det tyske og andre nordvesteuropeiske markeder. (Foto: Harald Pettersen/Statoil)

– Denne strategiske avtalen viser at norsk naturgass fortsatt er konkurransedyktig i den tyske energimiksen. Rikelig tilgang på naturgass og etablert infrastruktur sørger for langsiktig forsyningssikkerhet. Og som det minst CO2-intensive fossile brenselet kan gass bidra til ytterligere reduksjon av tyske CO2-utslipp, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

– Vi ser på denne avtalen som en bekreftelse på viktigheten av naturgass i utformingen av det langsiktige tyske energisystemet, tilføyer Lund.

Tyskland forbruker omkring 80 milliarder kubikkmeter naturgass per år og er det nest største gassmarkedet i Europa. Opp mot fem milliarder kubikkmeter per år er et betydelig volum, og utgjør mer enn seks prosent av det samlede tyske gassforbruket. Volumet tilsvarer det årlige gassforbruket til mer enn to millioner tyske husstander, eller gassen som kreves for å drive åtte til ni 400 MW gasskraftverk.

– Avtalen med Statoil, en langsiktig og pålitelig energipartner for Tyskland gjennom flere tiår, er en betydelig milepæl for Wintershall. For oss betyr dette at vi også kan bruke volumene vi produserer fra Nordsjøen i Europa i fremtiden uten å måtte utvide vår egen infrastruktur, sier Wintershalls konsernsjef Rainer Seele.

Kontraktsprisen er knyttet til indeksene ved tyske og nordvest-europeiske handelspunkter for gass. Gassen vil bli levert gjennom eksisterende rørledningsinfrastruktur fra norsk sokkel. Hoveddelen av leveransene vil gå til Tyskland.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger