Publisert 4. februar 2000

Den opprinnelige planen å sette i gang produksjonen fra Rev i den sørlige delen av Nordsjøen i oktober 2007. Nå er imidlertid ventetiden snart over for Talisman Energy Norge.

Rev-feltet har en prislapp på 3,15
milliarder kroner; 1,2 milliarder til
topside på Armada, 750 millioner til
subsea-arbeid og 1,2 milliarder til
brønn – inkludert avgrensningsbrønn.
– Vi er stolte over at prosjektet stort
sett er i rute, både i forhold til
kostnadsramme og tidsskjema,
sier Ivar Garnes til Oilinfo Weekend.
Foto: ALF INGE MOLDE

– Ja, planen er å sette i gang produksjonen 1. juli, men i realiteten blir det nok ikke før i 20. juli på grunn av en nedstengning av rørsystemet CATS og dermed også det BG-opererte feltet Armada, som skal ta imot gassen. I september regner vi med å være kvitt barnesykdommene. Da skal produksjonen være på 3,4 millioner standard kubikkmeter per dag (Sm3/d) gass med tilhørende kondensat, sier Ivar Garnes, som er områdesjef for den midtre delen av Nordsjøen i Talisman Energy Norge, til Oilinfo Weekend.

15/12-12, som tidligere ble kalt Varg Sør, ble påvist av Norsk Hydro i 2001. Talisman Energy Norge overtok funnet da selskapet kjøpte PGS sitt datterselskap Pertra i 2005. året etter boret Talisman brønnen 15/12-16 S, overbevist om å finne mer gass. Selskapet ble ikke skuffet. Sammen dannet de to brønnene grunnlag for å sende inn Plan for utbygging og drift (PUD).

– økning på 20 prosent
I februar 2007 ble det imidlertid klart at det var mer gass å hente i den hittil uutforskede østlige delen av det som i dag heter Rev. Brønn 15/12-17S gjorde at operatør Talisman, som eier 70 prosent i lisensen, og partner Petoro (30 prosent) kunne notere seg ytterligere 1,1 milliarder Sm3 utvinnbar gass og 0,2 millioner Sm3 kondensat i tillegg til det opprinnelige funnet.

PUD ble oppdatert med resultatene fra 15/12-17S og 17A, og ble så godkjent i juni 2007. De utvinnbare reservene blir her anslått til 3,9 milliarder Sm3 gass og 0,6 millioner Sm3 kondensat. Lite i forhold til Troll, men mye for et selskap som i dag har en produksjon på et sted mellom 38.000 og 39.000 fat oljeekvivalenter per dag, sier informasjonssjef i Talisman Energy Norge, Andreas Middelthon.

– I snitt for 2008 vil Rev gi Talisman en daglig produksjon på 8.000 fat oljeekvivalenter per dag, og det er en oppgang på 20 prosent. Rev blir dermed en viktig bidragsyter til den organiske veksten til selskapet, sier Middelthon til Oilinfo Weekend.

Det er Armada som får ansvar for drift og overvåking av
Rev. Talisman Energy Norge har ansvar for å passe å på
at driften drives i henhold til ønske og regelverk. FMC
Technologies har levert undervannsutstyret, og
undervannsarbeidet stod Subsea 7 for. I midten av
illustrasjonen ser vi skillelinjen mellom norsk og britisk
sokkel. Gassen fra feltet eksporteres videre
til Teeside via rørledningen CATS. Kondensatet
transporteres til prosesseringsanlegget Kinneil i
Grangemouth gjennom Forties Pipeline System.
Illustrasjon: TALISMAN ENERGY NORGE

Forsinket på grunn av Armada
Rev ligger på utvinningstillatelse 038 C, fire kilometer sør for Vargfeltet i den sørlige delen av Nordsjøen – like ved grensen til britisk sokkel. Talisman har valgt en utbyggingsløsning med undervannsinstallasjoner knyttet opp mot Armada-feltet på britisk sokkel. Her ligger også årsaken til forsinkelsen.

Gassen fra Rev skal nemlig leveres gjennom en modul satt oppå Armada-modulen Maria. Men Armada viste seg å ha et for svakt understell, og måtte gjennom et massivt oppgraderingsarbeid. Havbunnsinstallasjonene og rørene har vært klar siden høsten 2007. Planen er nå å frakte Rev-modulen fra Burntisland Fabrications i Skottland med kranfartøyet «Hermod» i midten av april.

Monteringen skal sammenfalle med en planlagt nedstenging på feltet, og etter 20. juli skal alt altså være på nett.

Kan bli mer
– I første omgang skal vi produsere fra brønnene 15/12/12 og 15/12-16 S. Brønn nummer tre, 15/12-17B, starter produksjonen i andre kvartal 2009, og skal forlenge platåproduksjonen på Rev. Nå har vi nok gass til å produsere fram til 2015, men alt avhenger av hvordan reservoaret utvikler seg. Det er også muligheter for å koble på andre funn etter hvert, sier Garnes til Oilinfo Weekend.

Men først må altså de to første brønnene settes i produksjon. Av formelle godkjennelser gjenstår fremdeles samtykke for oppstart. Søknaden skal sendes inn i mai.

– Så det er fremdeles noe som gjenstår. Men vi har et stort fokus på å ikke snuble i sluttfasen, smiler Garnes.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger