– Statoil har gått på en sikkerhetssmell

(Foto: Harald Pettersen/Statoil)
Publisert 22. desember 2016

Flere IT-eksperter mener Statoils sikkerhetsbrist i India kan bli en vekker for andre norske selskaper som har flyttet IT-oppgaver til lavkostland. Det melder NTB.

– Jeg tror og håper dette blir en vekker for andre selskaper. Jeg håper flere bedrifter tenker seg om før de setter ut vitale tilganger til eksterne, og at selskapene har bedre kontroll på hvem som får tilgang til nøkkelsystemer, sier Per Morten Hoff, tidligere leder for IKT Norge, til NRK.

Onsdag ble det kjent at Statoil har innført en rekke tiltak for å bedre IT-sikkerheten. Bakgrunnen er at et ukjent antall ansatte i det indiske IT-selskapet HCL har kommet bak brannmurene som skal hindre uvedkommende i å ha tilgang til datasystemene til Statoils plattformer og landanlegg.

– Statoil har gått på en sikkerhetssmell, og det er riktig og klokt å gjøre noe med det. Dette er en innrømmelse om at Statoil ikke har hatt god kontroll på IT-sikkerheten, sier Hoff.

Mindre økonomisk å outsource

Statoil er imidlertid bare ett av en rekke norske selskaper som de siste årene har outsourcet IT-oppgaver til lavkostland. Statoils sikkerhetssmell kan få andre selskaper til å snu.

– Jeg tror vi ser et trendskifte. At flere vil flytte arbeidsoppgaver hjem igjen. Med økt grad av automatisering er det blitt mindre økonomiske fordeler med å outsource i lavkostland, og i tillegg har vi sikkerhetsaspektet hvor mange har dyrekjøpt erfaring, sier næringslivsleder Endre Rangnes, styremedlem i blant annet Tieto og tidligere toppsjef i Evry.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger