Investerer 6,6 milliarder i utbyggingen av Kobra Øst og Gekko
Glenn Stangeland
19. februar 2020
Investerer 6,6 milliarder i utbyggingen av Kobra Øst og Gekko
Glenn Stangeland
19. februar 2020

Aker BP vil, sammen med partnerne ConocoPhillips og Lundin, investere 6,6 milliarder kroner i utbyggingen av de to funnene Kobra Øst og Gekko, som begge skal knyttes til Alvheim.

Det viser dokumenter Energi24 har fått innsyn i.

De to funnene skal etter planen kobles til Alvheim FPSO via eksisterende infrastruktur på Kneler B.

15 måneders borekampanje

Utbyggingen omfatter også en riggjobb på rundt 15 måneder, ifølge dokumentet.

«Gekko vil produsere via tre oljebrønner hver med tre laterale brønnbaner. [….] På et senere tidspunkt, anslagsvis i 2027/2028, vil det bli produsert gass fra Gekko. Kobra Øst vil ha en brønn med to laterale brønnbaner, som vil produsere gjennom brønnrammen sammen med Gekko.

Boringen vil foregå med en halvt nedsenkbar rigg. Boringen vil ha en varighet på i størrelsesorden 15 måneder», skriver Aker BP.

Totale utvinnbare reserver for utbyggingen er anslått til 3 millioner standard kubikkmeter olje og 4,19 milliarder standard kubikkmeter gass, tilsvarende 45,2 millioner fat oljeekvivalenter, men med en del usikkerhet og muligheter for økt utvinning.

– Vi tar sikte på å ta en formell beslutning om videreføring av Kobra Øst/Gekko-prosjektet i Alvheim-partnerskapet i andre kvartal i år, sier pressekontakt Ole-Johan Faret i Aker BP til Energi24.

Planen er å starte produksjon fra feltene i 2023.

– Utbygging av Kobra Øst og Gekko-funnene er gode eksempler på at vi fortsetter den ambisiøse jakten på å skape ytterligere vekst og verdiskaping i dette modne området av norsk sokkel, sier Faret.

Trine & Trell

I forrige måned skrev Energi24 at Aker BP og partnerne Petoro, Mol og Lotos planlegger å investere 4 milliarder kroner i en samordnet utbygging av oljefunnene Trine og Trell, som operatøren kjøpte av Total sommeren 2018. Disse skal også knyttes til Alvheim. Dagens plan representerer produksjon fra Trell og Trine i 12 år og innebærer produksjon av om lag 21,2 millioner fat olje.

Totalt skal det altså investeres over 10 milliarder kroner i utbyggingen av fire mindre funn i området de neste tre årene.

Det er naturlig å anta at subseaalliansen, som består av Aker BP, Subsea 7 og Aker Solutions, vil stå for leveransen av begge prosjektene.

I tillegg til disse prosjektene, signaliserte Aker BP på sin kapitalmarkedsdag at det jobbes for å knytte Frosk, Froskelår, Boa sidesteg, Kneler nordøst og Kamelon Infill til Alvheim.

Mer om Kobra Øst, Gekko, Trine, Trell og 97 andre utbyggingsprosjekter – prøv Petro Database!

(Illustrasjon: Aker BP)