Publisert 4. februar 2000

Beregninger fra Econ Pöyry viser at norsk sokkel trolig er forbi investeringstoppen, og at investeringene vil halveres etter 2020.

Ifølge Econ Pöyry er investeringstoppen for norsk sokkel nådd i år, og herfra går det bare en vei. Nedover.

– Sannsynligvis har vi fått en «all time» investeringstopp på norsk sokkel i år, og de vil sannsynligvis falle i årene framover. Selv om gassproduksjonen øker, går den totale produksjonen ned. Det betyr at oljevirksomhetens betydning for norsk økonomi vil falle i årene framover, sier Erling Kvadsheim, seniorkonsulent i analysebyrået Econ Pöyry, til Aftenbladet.no .

DEN FøRSTE KAN BLI DEN SISTE: Norges første
produserende oljefelt Ekofisk kan bli blant de
siste produsentene på norsk sokkel også.
(Foto: CONOCOPHILLIPS)

Halveres etter 2020
Ifølge beregninger fra analysebyrået vil investeringene innen petroleumsindustrien i Norge ligge på mellom 100 og 120 milliarder kroner i året fram til 2020. Da vil de fleste utbyggbare funn som er gjort til nå ifølge byrået være bygget ut, og flere av de store oljefeltene som i dag er i produksjon være nær ved å avslutte produksjonen.

– Selv om noen av feltene, for eksempel Ekofisk, vil produsere lengre, vil det i hovedsak være de store gassfeltene som står for produksjonen – i tillegg til produksjon fra felt som i dag ikke er påvist. Det betyr at vi sannsynligvis vil oppleve et dramatisk investeringsfall på norsk sokkel ned mot et nivå på 60-80 milliarder kroner årlig. Dette vil føre til store, strukturelle endringer både i leverandørnæringen og i oljesektoren generelt, sier Kvadsheim.

OD: – Bør åpne nye områder
Oljedirektoratet mener utviklingen kan bremses ved å åpne nye området.

– Ut fra det vi forventer, har vi produsert cirka en tredel av ressursene på norsk sokkel, mens rundt to tredeler gjenstår. Skal vi greie å hente opp mest mulig av de ressursene vi mener er der og gjøre nye storfunn, må sannsynligvis nytt areal åpnes, sier seniorøkonom Terje Sørenes i Oljedirektoratet til Aftenbladet.

Oljedirektoratet viser til at en på slutten av 1980-tallet hadde en lignende trend som i dag: at størrelsen på funnene stupte. I 1994 ble det åpnet nye områder i Norskehavet, og dermed fikk vi en ny ressurstilvekst.

– Dette varte noen år, før funnstørrelsen falt igjen. Dette viser at når nye områder åpnes for leting, gjøres det større funn, sier Sørenes.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger