Publisert 4. februar 2000

Investeringsanslaget for 2010 vitner om en viss optimisme hos oljeselskapene, sier fagsjefen for økonomi i OLF. Men uten nye funn vil investeringene synke. OLF venter 115 milliarder i 2012.

– Hvis man skal tolke investeringsanslaget kommer det jo til å holde seg på omtrent samme nivå som i 2009. I den situasjonen vi har vært gjennom med kraftig fall i økonomien, har det høye investeringsnivået i oljeindustrien vært med på å dempe lavkonjunkturen og vil fortsette å gjøre det i 2010. Dette er positivt, og virker stabiliserende, sier fagsjef for økonomi i Oljeindustriens landsforening, Bjørn Harald Martinsen, til Petro.no.

Men selv om investeringsanslaget er høyt, minner han om at nivået ikke kommer til å holde seg høyt uten nytt leteareal og nye utbyggingsmuligheter.

Les også: 145,4 milliarder i 2010

Hver fjerde krone investeres i oljesektoren

– Vi gjør stadig nye funn på sokkelen, men de er små og kan ofte knyttes til felt drift. Derfor er det viktig å få åpnet nye leteområder, og når man går til geologene og spør etter anslag over områder med potensial for store funn peker de på områder i Lofoten og Vesterålen, sier Martinsen.

– Men når vi har en situasjon der disse områdene ikke blir åpnet, får vi færre og færre utbygginger og store prosjekter, legger han til.

– Hvor viktige er investeringene i oljeindustrien for norsk økonomi?

– Ser man på de samlede investeringene i nasjonalregnskapet, stod oljesektoren for hver fjerde krone i 2008, så det er en veldig tung sektor i norsk økonomi. Ser man på nasjonalbudsjettet kommer hver tredje krone fra denne sektoren. Det tror jeg at mange folk ikke er klar over, sier Martinsen.

115 milliarder i 2012
– Hvordan påvirker mangelen på nytt leteareal investeringsnivået i oljesektoren i årene som kommer?

– I den siste konjunkturrapporten til OLF sier vi at det kommer en investeringstopp i 2009, og at nivået blir gradvis lavere. I 2012 har vi for eksempel anslått investeringer på rundt 115 milliarder kroner, og desto lengre vi går utover tidsaksen, dess lavere blir det. Vi er avhengig av større funn for å få større utbyggingsaktivitet, mener Martinsen.

I dag er rundt 140.000 til 150.000 personer sysselsatt i petroleumsrelatert virksomhet. 40.000 jobber i selve utvinningssektoren, mens verkstedsindustrien sysselsetter mellom 80.000 og 100.000.

Usikkerhet på grunn av oljeprisen
Statistisk sentralbyrås investeringsanslag på 145,4 milliarder kroner i 2010 er ny rekord, men Martinsen minner om at kostnadsnivået også er svært høyt.

– Dette er nominelle kroner, og selv om det ikke finnes veldig gode tall på dette området har jeg sett at kostnadsnivået har doblet seg i perioden 2004 til 2008.

økonomisjefen peker også på at det er større usikkerhet knyttet til anslagene for 2010 enn det har vært for andre anslag de siste årene. årsaken til dette er stor usikkerhet knyttet til oljeprisen.

Denne saken er hentet fra www.petro.no . Både www.petro.no og www.oilinfo.no er eid av PETROmedia as.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger