Publisert 4. februar 2000

Oljeindustrien kommer til å investere rundt 150 milliarder kroner i 2011. Det er mer enn i rekordåret 2009, og nye rekordnivå ventes i 2013. Slikt blir det kapasitetsproblemer av.

Nedgangen i oljeinvesteringene i 2010 var bare forbigående, skriver Oljedirektoratet i sin oppsummering av Sokkelåret 2010. I overkant av 130 milliarder kroner investerte industrien – en nedgang på rundt ti milliarder kroner fra året før.

Nedgangen skyldtes hovedsakelig at oljeselskapene utsatte investeringsbeslutninger, både når det gjaldt undervannsanlegg og plattformer. Brønner og modifikasjoner gikk likevel som planlagt, påpekes det.

15 milliarder mer i 2011
Nå venter Oljedirektoratet økte investeringer på rundt 150 milliarder kroner i 2011, opp 15 milliarder kroner fra 2010. Hovedårsaken er investeringer knyttet til utbygging, som for eksempel nordsjøfeltene Gudrun og Valemon, og Goliat i Barentshavet.

I tillegg kommer større utbygginger på de eksisterende feltene Eldfisk og åsgard, som ligger i henholdsvis Nordsjøen og Norskehavet.

– For de nærmeste årene etter 2011 forventes investeringene å øke ytterligere, med en ny topp i 2013. Dette skyldes en rekke nye prosjekter, både utbygging av nye funn og nye prosjekter på felt, som er fremmet av operatørene i løpet av 2010, skriver Oljedirektoratet.

Trenger flere rigger
Samtidig varsler selskapene høy leteaktivitet de nærmeste årene, noe som også krever investeringer. Oljedirektoratet varsler om kapasitetsproblemer.

– Med denne aktivitetsutviklingen ser Oljedirektoratet at kapasitetsbegrensninger igjen kan bli en problemstilling. Særlig blir tilgang på mer riggkapasitet viktig for å realisere det antatte aktivitetsnivået. Dagens planer omfatter mange brønner, både letebrønner og produksjonsbrønner på felt, skrives det.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger