Publisert 26. november 2006

Hele 40 prosent av arbeidsstyrken i Europa er nå midlertidig ansatt, deltidsansatt, frilans eller kontraktører. EU-kommisjonen vil ha debatt om den videre utviklingen.

EU-kommisjonen legger opp til en bred debatt om utviklingen i det europeiske arbeidsmarkedet. Kommisjonen la 21. november derfor fram en rapport eller en såkalt «grønnbok» som gjennomgår utviklingstrekkene.

Det framgår at 40 prosent i arbeidsstyrken i det europeiske arbeidsmarkedet nå er i atypiske jobber, det vil si som midlertidig ansatt, deltidsansatt, frilans eller kontraktører.

Etter år 2000 har jobbveksten innen denne kategorien vært større enn for heltidsansatte på standardkontrakt. Utviklingen er særlig tydelig i land som Storbritannia, Irland, Portugal, Holland, de baltiske land, Polen og Ungarn.

Fleksibilitet og jobbsikkerhet
Den sentrale problemstillingen i EU-kommisjonens grønnbok er hvordan man kan forene arbeidsgivernes ønske om fleksibilitet og arbeidstakernes behov for maksimal trygghet i jobben.

Ifølge EU-kommisjonen kan atypiske jobber være et springbrett inn i arbeidsmarkedet for folk som ellers har vansker med det. Men det advares samtidig mot at en del av arbeidsstyrken blir permanent i lavkvalitetsjobber med dårlige arbeidsvilkår og vern.

– Mer fleksible arbeidsordninger er nødvendige for å motvirke følgene av globalisering og en aldrende arbeidsstyrke. Samtidig må ikke arbeidstakerne tape i denne prosessen, og deres behov for trygghet må sikres. Vi ønsker en åpen debatt, uttaler EU-kommisjonæren for sysselsetting, Vladimir Spidla.

Najonale forskjeller
Synspunktene som kommer inn i tiden fram mot 31. mars neste år skal sammenstilles, og vil neste sommer bli fulgt opp med en såkalt hvitbok – det vil si mer konkrete forslag. En av målsettingene er å definere arbeidstakeres grunnleggende rettigheter og arbeidsvilkår, uansett arbeidskontrakt.

Den europeiske faglige samorganisasjon (EFS) støtter hensikten med utspillet. John Morks, generalsekretær i EFS, viser til at EU-innbyggere reiser fra et EU-land til et annet for å jobbe og forvirres av de nasjonale forskjellene i arbeidsretten.

EU-kommisjonens rapport ble øvrig lagt fram samtidig som Volkswagen-konsernet bekreftet at bemanningen ved VW Golf ved fabrikken i Brussel skal reduseres. Det vil føre til at om lag 3 500 belgiske bilarbeidere mister jobben.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger