Publisert 4. februar 2000

Indonesias viseenergiminister, Rudi Rubiandini presenterte muligheter og utfordringer for landets olje- og gassfremtid.

I forbindelse med Intsok sitt pre-ONS-arrangement, er flere av verdens olje- og gassnasjoner presentert. Blant dem; Indonesia, som har en relativt lang petroleumshistorie. Og den skal fortsette, selv om Rubiandini ser for seg at energimiksen kommer til å endre seg markant frem mot 2020.

Ryggraden i økonomien
– Olje og gass er fortsatt ryggraden i vår økonomi, konstaterte ministeren under sin presentasjon, der han blant annet pekte på flere av de historiske, nåværende og fremtidige utfordringene for den store øynasjonen i Sørøstasia.

Siden 2006 har landet økt sine investeringer fra omkring 7 milliarder USD til over 20 milliarder. Og av nasjonale inntekter på 151 milliarder dollar, utgjør olje og gass nesten 30 milliarder.

– Olje- og gassinntektene var på 29,6 milliarder, tilsvarnde 20 prosent i fjor, fortalte han.

Nedadgående kurve
Ministeren sa også at det finnes flere muligheter for utlendinger i indonesisk farvann. I tiden som kommer skal energimiksen forandre seg relativt drastisk. I dag utgjør olje 49,7 prosent og gass 20,1 prosent av miksen. Kull utgjør 24,5 og de resterende 5,7 prosentene er fornybart.

– Frem mot 2025 skal dette endre seg. Oljen skal ned til 20 prosent, gassen skal opp til 30 prosent. Kull skal også øke til 33 prosent, mens fornybart skal stige ti l7 prosent av miksen, fremgikk det av presentasjonen hans.

Må lete og finne mer
Oljens nedadgående kurve henger også sammen med produksjonsprognosene. Der går det blant annet frem at neste år kommer til å bli året med lavest oljeproduksjon noensinne for Indonesia.

– Mens oljen holdt seg nærmest stabil fra 1972 til 2000, har produksjonen sunket det siste tiåret. Samtidig har gassproduksjonen økt, blitt stabil og dominerende. Frem mot 2025 har vi en plan om å produsere en million fat olje. Når det kommer til gass er vi nødt til å gjøre nye funn. Slik det ser ut nå, så vil det produseres for lite gass i forhold til behovet.

Ministeren la også vekt på at det finnes en rekke muligheter i Indonesia i tiden som kommer.

– I tiden som kommer skal vi balansere våre nasjonale interesser med investorenes interesser. Men det er også knyttet flere utfordringer i tiden som kommer. Flere av funnene er blant annet på dypt vann og ressursene er vanskelig tilgjengelig. Det er derfor flere muligheter i tiden som kommer, som går på blant annet leting og utnytting av olje- og gassressurser, og investeringsmuligheter i den østlige delen av landet, der det har vært mindre leting, men større funn enn i den vestlige delen, sa Rubiandini.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger