Inviterte til samarbeid

Publisert 13. mars 2014

Statoil vil ha leverandørindustrien med på kuttedugnad.,Onsdag samlet Statoil samlet politikere, leverandører og andre viktige interessenter i Stavanger konserthus til en vel regissert seanse; Statoils Stavanger Day. Målet var ifølge operatøren ”å dele utfordringer, og styrke forståelsen for endringene som vil følge av tøffere konkurranse og knappere marginer i olje- og gassindustrien.”

Trenger utenlandserfaringen

Etter en panegyrisk introduksjon hele treenigheten verdig, kom konsernsjef Helge Lund inn og startet showet med å understreke hvilken viktig rolle Stavanger-regionen og vestkysten for øvrig har for landets olje- og gassindustri.

Som svar på spekulasjonene rundt norsk sokkels framtidige rolle i selskapet, sa han følgende:

– Statoils investering på norsk sokkel har steget med 75 prosent siden 2010. Det vil si at det nå investeres rundt 54 milliarder norske kroner årlig. Vi har større aktivitet, og flere megaprosjekter enn noensinne, eksempelvis Johan Sverdrup, sa han.

– Noen hevder at Statoil ville være bedre tjent med å holde seg på norsk sokkel. I vår industri er det slik at geologi kommer foran geografi. Konkurranse og innovasjon skjer over hele verden. Vi vil ikke på noen måte bli mer konkurransedyktige ved å konkurrere mindre.

Bransjeproblem, ikke selskapsproblem

– I løpet av det siste tiåret er prisen på olje tredoblet, mens avkastning på investert kapital er redusert med en tredel. Mens investeringene har økt kraftig, er produksjonen fallende. Vår konkurransekraft er under press, og vi må svare med endringer, sa Lund, og mente dette var et bransjeproblem, og ikke et selskaps-spesifikt problem.

– Debatten rundt vår industri preges i økende grad av bærekraft. Klimaendringen er en realitet, og vi må vise at vår industri kan svare på denne utfordringen. Det gjør vi ved å redusere utslipp, ved å levere naturgass og ved å fortsette å jobbe med energieffektivisering og teknologiutvikling knyttet til karbonfangst.

Videre understreket Lund at Statoils vekstambisjoner står fast, samtidig som viktige endringer vil bli gjort for å styrke selskapets konkurranseevne.

– Letesuksess har gitt oss valgmuligheter. Vi har flere enn 100 prosjekter å velge mellom. Vi vil være selektive framover og sørge for at de prosjektene vi prioriter vil imøtekomme forventingene om konkurransedyktig avkastning.

– Vi vil forbedre oss sammen med leverandørene

– Skal vi lykkes som selskap framover, må vi lykkes sammen med leverandørene våre, sa Anders Opedal, direktør for Prosjekter. Han la vekt på den viktige rollen som Statoils leverandører har, ved at de til enhver tid bidrar med 40 til 95 prosent av kompetanse og ressurser i selskapet.

Opedal presenterte konkrete områder der han ønsker tettere samarbeid med leverandørene framover.

– I Statoil intensiverer vi nå arbeidet med å standardisere, forenkle og industrialisere. Dette ønsker vi i langt større grad framover å gjøre i samarbeid med våre leverandører, slik at de forenklinger og endringene vi gjennomfører også vil bli synlig i deres verdikjeder og prosesser. Vi må opptre som ett selskap på tvers, koordinert og med klare forventninger og standarder som leverandørene skal kunne forholde seg til.

Konkrete utfordringer til Statoil

– Vi skal jobbe smartere, svarte direktør for vedlikehold og modifikasjoner, Tore Sjursen fra Aker Solutions på Statoils spørsmål om hvordan en internasjonal leverandør med base i Stavanger vil svare på de nye industrielle utfordringene.

Til Statoil hadde han følgende utfordringer:

– Forenkling av tekniske krav og økt bruk av standardiserte løsninger vil spare industrien for store kostnader, sa han, og foreslo at Statoil tok en kikk på hva Aker allerede hadde på lager før man gikk i gang og fikk designet det nye standardutstyret.

– Analyser viser at små justeringer vil kunne øke produktiviteten offshore så mye som en time per person per dag i prosjektene våre. Dette vil kunne utgjøre betydelige årlig besparelser for Statoil. Videre trenger vi, som leverandør, større forutsigbarhet når det gjelder etterspørsel fra kundene våre. Effektiv planlegging og utførelse fra vår side forutsetter at vi har et klart bilde av hva dere ønsker at vi skal bidra med.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger