Publisert 4. februar 2000

Som en offisiell protest mot sørkoreanske selskapers intensjoner om å inngå olje- og gassavtaler med de kurdiske selvstyremyndighetene, har Irak stanset all oljeeksport til Sør-Korea.

Det blir meddelt av irakiske myndigheter denne uken. Vanligvis eksporterer Irak i overkant av 90.000 fat olje per dag til det ellers så oljefattige Sør-Korea. Denne oljen mottas av Sør-Koreas største prosesseringsselskap, SK Energy, melder Channel News Asia.

SK Energy har den siste tiden vært i direkte forhandlinger med de autonome myndighetene i Kurdistan om olje- og gassrettigheter, noe som ikke har falt i god Baghdad-jord. SK Energy vil utforske det gigantiske Bazian-feltet, som kan inneholde opptil 500 millioner fat olje.

De sentrale myndighetene i Irak og myndighetene i Kurdistan har den siste tiden kranglet heftig om hvem som får lov til å inngå avtaler med utenlandske selskaper. Baghdad krever mer sentralisert kontroll, mens kurderne vil ha mer selvstyre. Ennå er ikke en ny nasjonal oljelov på plass.

SK Energy sier de nå er i «intense forhandlinger» for å få åpnet kranene igjen.

Sør-Korea har svært lite olje og gass selv, men importen fra Irak utgjorde bare tre prosent av totalen i 2007. Faller det bort, må koreanerne ut på spotmarkedet, noe som er mer kostbart.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger