Publisert 23. november 2005

Krigen i Irak kan dra ut i flere tiår, mener en britisk forskningsorganisasjon. Samtidig er det blitt kjent at president Bush visste at Irak og al-Qaida ikke hadde bånd.

NTB

Ifølge Oxford Research Group er krigen foreløpig bare i sine første stadier, siden terrornettverket al-Qaida og nettverkets støttespillere har et perspektiv på mange tiår for å oppnå sine mål.

Gruppa mener at tilstedeværelsen av utenlandske styrker i Irak etter invasjonen i mars 2003 har vært en gavepakke til Osama bin Laden og hans terrornettverk. Gruppa skaffer seg rekrutter ved å kalle soldatenes tilstedeværelse en nykristen okkupasjon av et større muslimsk land.

Oxford Research Group skriver også at en amerikansk tilbaketrekking fra Irak kommer til å være et større utenrikspolitisk nederlag for USA enn tilbaketrekkingen fra Vietnam.

Det er dessuten få utsikter til at britiske styrker blir trukket ut av Irak uten at det utløser en dyp krise i forholdet til USA.

Statssekretær i forsvarsdepartementet John Reid antydet nylig at en tilbaketrekking kunne begynne neste år, men for Tony Blairs regjering ville dette innebære det viktigste skiftet i forhold til USA på mange år.

Visste at Irak og al-Qaida ikke hadde bånd
Allerede ti dager etter 11. septemberangrepet ble USAs president George W. Bush informert om at det ikke fantes bevis for forbindelser mellom Irak og terrorangrepet.

The National Journal skrev tirsdag at Bush 21. september fikk høre at etterretningsorganisasjonene ikke hadde noen bevis for samarbeid mellom Irak og al-Qaida-nettverket.

Ifølge frigitte dokumenter og nåværende og tidligere tjenestemenn ble Bush også fortalt at det forelå noen indikasjoner på kontakter som viste at Saddam Hussein hadde forsøkt å overvåke al-Qaida.

Saddam Hussein mente at al-Qaida utgjorde en trussel mot hans sekulære regime.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger