Publisert 1. juni 2006

Iran avviser USAs betingede tilbud om direkte forhandlinger om det iranske atomprogrammet. Men USA får støtte fra Russland og Kina.

NTB

Det amerikanske tilbudet ble møtt med en kald skulder av Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki torsdag.
– Vi vil ikke gi opp vår nasjonale rett (til anriking). Det kommer vi ikke til å diskutere. Men vi er klare til å ha samtaler om felles bekymringer, sa Mottaki.

Det var den første offisielle reaksjonen fra Iran på USAs tilbud om å innlede direkte forhandlinger med Iran, dersom iranerne først stanser anrikningen av uran. Mottaki slo fast at det amerikanske tilbudet, som ble kunngjort av utenriksminister Condoleezza Rice onsdag, ikke vil løse den fastlåste striden om Irans atomprogram.
– Uttalelsen fra Rice inneholdt ikke noe nytt. Det er det samme som er blitt sagt i hennes tidligere taler og intervjuer. Den manglet en logisk og ny løsning på det iranske atomspørsmålet, sa Mottaki.

Støtte fra Russland og Kina
Både Russland og Kina reagerte derimot positivt på USAs tilbud, samme dag som de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland, skulle møtes i Wien for drøfte striden med Iran.
– Vi er overbevist om det ikke finnes noe alternativ til en forhandlet løsning på dette problemet, som på enhver annen krise i verden. I dag er det oppstått en reell mulighet til å nå en slik løsning. Vi oppfordrer Iran til å svare konstruktivt på dette, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

Et tilsvarende budskap lød fra Beijing.
– Vi hilser USAs forsøk på å løse denne saken gjennom samtaler velkommen. Det er et klokt valg som tjener de ulike partenes interesser, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Liu Jianchao.
De to andre faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, Frankrike og Storbritannia, samt Tyskland, har også uttrykt glede over USAs forslag.

Slo tilbake
Den iranske utenriksministeren mener derimot at amerikanerne med sitt utspill forsøker å pynte på sitt omdømme i Midtøsten.
– Kanskje de ønsket å dekke til deres forbrytelser i regionen. Først og fremst burde USA stilles til ansvar for forbrytelsene i Irak, Afghanistan og Guantanamo- og Abu Ghraib-fengslene, sa Mottaki.

Han sa videre at USA er isolert på verdensscenen.
– Jeg vil legge til at denne erklæringen (fra Rice) var et forsøk fra USAs side på å bryte isolasjonen, for bare for noen dager siden støttet 114 medlemmer av Den alliansefrie bevegelsen (NAM) Irans kjernefysiske program, sa Mottaki.

NAM består hovedsakelig av utviklingsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika. Til sammen utgjør de nærmere to tredeler av FNs medlemsland og over halvparten av verdens befolkning.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger