Publisert 31. august 2006

Iran er urokkelig: Det kommer ikke på tale å stanse landets anrikning av uran. Nå må FN ta stilling til straffetiltak mot regimet i Teheran, men det kan ta uker før Sikkerhetsrådet fatter noe vedtak.

NTB

Tidsfristen FN hadde satt for en stans i anrikningsarbeidet er utløpt, fastslo generalsekretær Kofi Annan torsdag. Verdenssamfunnet mistenker Iran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen, selv om iranerne sier anrikningen bare tjener fredelige formål.

Nestsjefen for Irans atomenergikommisjon, Mohammed Saeedi, sa torsdag at forestillingene om at Iran arbeider med kjernefysiske våpen bygger på «amerikanske hallusinasjoner». Påstanden om et atomvåpenprogram er grunnløs, framholdt han.

Rapport
Saeedi viste til en fersk rapport fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA, og sa at selv om denne rapporten ikke er helt tilfredsstillende, er den heller ikke «helt negativ», sett fra iranernes synspunkt. – Anrikningen fortsetter under IAEAs kontroll, tilføyde han.

IAEA fastslår at Iran fortsetter anrikningen, men samtidig sier en talsmann tilknyttet byrået at det ikke er funnet bevis for at arbeidet tjener militære hensikter. USAs FN-ambassadør John Bolton sa torsdag at samtaler om sanksjoner kan begynne nokså snart.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad gjentok nok en gang at landet «ikke viker en tomme» i striden om urananrikningen. – Vi lar oss ikke presse av trusler, aggresjon eller folk som vil nekte oss våre rettigheter, sa Ahmadinejad i en tale torsdag.

Velkjent
Dette er etter hvert velkjente toner fra makthaverne i Teheran. Generalsekretær Kofi Annan framholdt torsdag at forhandlingsveien fortsatt ikke er blokkert, og sa at han ikke tror Sikkerhetsrådet vil fatte noe sanksjonsvedtak med det første.

– Selv om tidsfristen er utløpt, tror jeg ikke Rådet vil handle i morgen den dag, sa Annan til mediefolk i Jordans hovedstad Amman. – Jeg vet at det gjøres forsøk på å få til et møte mellom Iran og de seks andre aktørene, tilføyde generalsekretæren.

Disse seks er de fem faste medlemslandene i Sikkerhetsrådet – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – pluss Tyskland. Sekslandsgruppen har tilbudt Iran en omfattende pakke motytelser, hvis landet avstår fra anrikningen av uran.

Solana
EUs utenrikssjef Javier Solana skal møtes ansikt til ansikt med Irans sjefforhandler Ali Larijani for å drøfte situasjonen, sa en talsmann for Solanas kontor torsdag. De to har snakket sammen på telefonen og blitt enige om å treffes, men tid og sted for møtet er foreløpig ikke fastsatt.

Israels visestatsminister Shimon Peres advarte torsdag mot faren ved å gi Iran mulighet til å skaffe seg atomvåpen. – Det eneste land i verden Iran ønsker å ødelegge, er Israel, men Iran er ikke bare Israels problem, det er et problem for hele verdenssamfunnet, sa Peres.

Den israelske toppolitikeren og fredsprisvinneren betegnet Iran som et sentrum for internasjonal terrorisme, styrt av religiøse ekstremister. Irans president Ahmadinejad har vakt avsky ved å fornekte nazistenes jødeutryddelser under andre verdenskrig.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger