Publisert 16. juni 2006

Irans president Mahmoud Ahmadinejad lover å ta nye vestlige utspill i striden om landets atomprogram opp til nøye vurdering. Samtidig sår han igjen tvil om Holocaust.

NTB

Etter samtaler med Kinas president Hu Jintao i Shanghai fredag sa Ahmadinejad at et svar på de nye utspillene kan ventes «når tiden er inne til det». Men han tilføyde at tilbudet om motytelser for en stans i Irans anrikning av uran er et skritt i riktig retning.
– Vi forsøker ikke å skaffe oss atomvåpen, understreket den iranske presidenten.

– Men vi godtar heller ikke å la oss presse av andre land, sa Ahmadinejad med henvisning til vestlige krav om at urananrikningen må stanses umiddelbart.

Holocaust-tvil
Tonen i hans uttalelser om atomstriden var ifølge diplomater forholdsvis forsonlig. Men samtidig gjentok Ahmadinejad at han tviler på om nazistenes jødeutryddelser virkelig har funnet sted, en tvil som har vakt forferdelse i Vesten.

– Historiske begivenheter bør tas opp til ny gransking av uavhengige og upartiske krefter, sa han på en pressekonferanse i Shanghai fredag. Han påpekte også at USA er det eneste landet som noensinne har brukt atomvåpen mot andre, og ba amerikanerne passe munnen sin.

– Tenk over at Hiroshima ligger bare noen få hundre kilometer herfra, sa Mahmoud Ahmadinejad. De japanske byene Hiroshima og Nagasaki ble i 1945 rammet av verdenshistoriens første og hittil eneste atomangrep.

Shanghai-møtet
Ahmadinejad har denne uken deltatt på et møte i Shanghais Samarbeidsorganisasjon SCO i Kinas største by. SCO består av seks land som til sammen har nesten 1,5 milliarder innbyggere – rundt en firedel av jordas befolkning.

Shanghai-klubben ble dannet i 2001. Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Russland, Tadsjikistan og Usbekistan er fullverdige medlemmer av organisasjonen, mens India, Iran, Mongolia og Pakistan har status som observatører.

Flere av lederne som deltok på møtene i Shanghai torsdag og fredag, kom med klart USA-kritiske uttalelser. Ikke uventet gikk Mahmoud Ahmadinejad lengst, med sine utfall mot det han kalte «tyranniske stormakter».

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger