Publisert 24. januar 2008

En gruppe stater med Iran og Russland i spissen arbeider med planer om en formell samarbeidsorganisasjon for gasseksporterende land. Organisasjonen skal bli et «naturgassens OPEC», skriver en russisk avis.

NTB

Planene om gassutgaven av organisasjonen av oljeeksporterende land skal legges fram for godkjenning på det sjuende årsmøtet i det løsere forumet for slike land i Moskva i juni, skrev forretningsavisen Kommersant torsdag. Avisen viste til ikke navngitte russiske kilder.

Ifølge Kommersant vil den nye gassorganisasjonen trolig møte sterk motvilje fra EU og USA. Amerikansk og europeisk motstand kan føre til at et «Gass-OPEC» ikke får den innflytelsen medlemslandene ønsker seg, het det i artikkelen.

Russland har de største og Iran de nest største påviste naturgassressursene i verden. De to landene ønsker seg en internasjonal organisasjon som kan samordne gasspriser og ta seg av andre spørsmål av felles interesse.

Dagens forum for gasseksporterende land har ingen sentral organisasjonsstruktur og kan ikke regnes som noen tung internasjonal aktør, framholdt Kommersant torsdag. Ideen om et «gass-OPEC» ble første gang lansert av Iran i fjor.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger