Publisert 4. februar 2000

De utvidede sanksjonene mot Iran vil i liten grad endre hverdagen til norske olje- og gassbedrifter.

og Henrik Arnestad Salthe

26. juli i år vedtok EUs Utenriksråd å innføre nye begrensninger mot Iran innenfor blant annet handel og energi. Norge har sluttet seg til de utvidede sanksjonene mot Iran.

Les også på Petro.no:
  • IRIS rammes av Iran-sanksjoner
  • Statoil går ut av Iran
  • åpen for Iran-boikott

Ifølge bransjesjef for olje og gass i Norsk Industri, Runar Rugtvedt, vil sanksjonene berøre svært få av medlemsbedriftene.

– Svært få bedrifter har aktivitet i dette området. Vi har ikke mottatt noen henvendelser fra noen av våre medlemsbedrifter angående de utvidede sanksjonene, sier Rugtvedt til Petro.no.

Han blir støttet av regional direktør for Midtøsten, USA og Nord-Afrika i Intsok, Werner G. Karlsson.

– Vi la ned Iran-kontoret vårt for to år siden fordi det ble for krevende å gjøre forretning her. Det skyldtes delvis det høye kravet til lokalt innhold og delvis et generelt krevende marked, sier Karlsson.

Han sier at Intsok skal ha et møte med Utenriksdepartementet (UD) 21. oktober for å drøfte hvordan sanksjonene vil innvirke norske bedrifter.

På plass om noen uker
Utenriksdepartementet sier til Petro.no at de utvidede sanksjonene mot Iran blir bindende når et nærmere gjennomføringsverk er vedtatt i EU. Dette vil trolig skje om noen uker.

Norge vil vedta EUs utvidede sanksjoner så snart som mulig etter at EU-forordningen er klar.

– FN sanksjonene retter seg mot leveranser til forsvaret, nukleære programmer og utvikling av missiler. EUs utvidede sanksjoner retter seg i tillegg mot transportsektoren, eksport av visse varegrupper til den iranske olje- og gassindustrien samt mot finansielle transaksjoner, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Bjørn Svenungsen, i en e-post til Petro.no.

150 henvendelser
Ifølge Svenungsen behandlet departementet i 2009 rundt 150 henvendelser angående leveranser til Iran, hvorav flere henvendelser kom fra samme selskap.

– Hvordan skal norske bedrifter forhold seg til sanksjonene nå, når det ikke er et nytt regelverk knyttet til dette?

– FN-sanksjonene ble 9. februar 2007 operasjonalisert i en egen forskrift. Seksjon for eksportkontroll behandler henvendelser angående leveranser til Iran i henhold til dette til enhver tid, svarer Svenungsen.

Petro.no skrev tidligere om forskningsorganet IRIS, som nylig mottok en henvendelse fra et iransk selskap om å inngå et samarbeid. På grunn av de utvidede sanksjonene kan dette viser seg å bli problematisk.

Også Statoil har måtte trekke seg ut av Iran på grunn av sanksjonene. Bakgrunnen for sanksjonene skal være blant annet økt bekymring for Irans atomprogram, og at landet nekter å samarbeide med Det nternasjonale atomenergibyrået.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger