Publisert 28. april 2006

Iran følger ikke FNs påbud om å stanse anrikningen av uran. Iranerne har tvert om trappet opp anrikningen, viser den nye rapporten fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA.

NTB

Irans uforsonlige president Mahmoud Ahmadinejad sa fredag at regjeringen i Teheran ikke gidder bry seg om krav om at den kjernefysiske virksomheten må stanses. Han sa at Iran er på grensen til å bli en «supermakt» og truet indirekte med å bryte med IAEA.

Iranske fagfolk skal ha greid å anrike rå uran til en grad av 3,6 prosent, slik at den kan brukes som kjernefysisk brennstoff. Dette går fram av prøver som er undersøkt av IAEAs eksperter i Wien, het det i fredagens rapport fra atomenergibyrået.

Sanksjoner?
I den nye IAEA-rapporten heter det at Iran verken har stanset anrikningen eller samarbeider helt og fullt med FNs inspektører, heter det videre i rapporten. Denne konklusjonen åpner for at FNs sikkerhetsråd kan vedta sanksjoner mot Iran.

IAEA vil heller ikke utelukke at Iran kan ha fått plutonium fra utlandet. Plutonium er et radioaktivt stoff som kan brukes som brennstoff i atomreaktorer, men også som «sprengstoff» i kjernefysiske våpen.

USA og flere andre land mener Iran arbeider med å utvikle atomvåpen. Iranerne benekter dette, og sier den eneste hensikten med deres kjernefysiske program er å skaffe teknologi til kraftverk som kan forsyne landet med strøm.

«Bøller»
– Alle verdens bøller bør vite at nasjonen krever kjernefysisk energi, og Gud skje lov er vi i dag en atommakt. Hvis vi bare har tro på oss selv, er det ingen andre land som kan måle seg med oss, sa Ahmadinejad fredag, ifølge det offisielle iranske nyhetsbyrået IRNA.
– Vi ønsker fortsatt å arbeide innenfor de rammer atomenergibyrået har satt, men hvis reglene brukes mot oss vil vi endre vår opptreden fullstendig, fortsatte han. Ahmadinejad gjentok en tidligere trussel om å gjøre slutt på alle FNs inspeksjoner av iranske anlegg.

Rapporten som IAEA la fram fredag, slår fast at Iran har brutt FNs frist for å stanse urananrikningen. USA, men også Storbritannia og Frankrike, krever at verdenssamfunnet gir et klart svar på iranernes opptreden.

Blix
Tidligere IAEA-sjef Hans Blix tror ikke FNs sikkerhetsråd vil vedta sanksjoner mot Iran. Blix sa fredag til TVNorge at FN neppe kan vedta økonomiske eller militære straffetiltak mot regjeringen i Teheran.
– Slike sanksjoner krever at Irans atomprogram betegnes som en fare for verdensfreden. Jeg synes det er vanskelig å hevde at Irans mulighet til å ha en atombombe om fem til ti år er en trussel mot freden i dag, framholdt Blix.

Han tror USA kan komme til å handle på egen hånd, hvis ikke FN vedtar straffetiltak. – Amerikanerne kommer til å si at FN har spilt fallitt og at medlemsland derfor må stå fritt til å forsvare den frie verden, sa Blix, som tror USA først og fremst vil bruke økonomiske tiltak.

Bush
USAs president George W. Bush sa fredag at han ønsker å løse Iran-krisen «med fredelige og diplomatiske midler». Storbritannias utenriksminister Jack Straw sa at britene vil be FNs sikkerhetsråd trappe opp presset mot regjeringen i Teheran.

Den britiske FN-ambassadøren Emyr Jones Parry opplyste at han og hans kolleger fra Frankrike og Tyskland arbeider med et resolusjonsforslag som er ment som svar på Irans avvisning. Resolusjonen kan være klar til behandling i Sikkerhetsrådet til uken, sa Parry.

Kinas FN-ambassadør Wang Guangya framholdt på sin side at de fleste av rådets 15 medlemsland ønsker en fredelig løsning på konflikten med Iran. Ingen bør foreta seg noe som kan gjøre situasjonen i regionen rundt Iran og Irak enda mer vanskelig, sa Wang.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger