Publisert 1. februar 2006

Iran kan komme til å avslutte samarbeidet med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) allerede denne uken hvis byrået sender en rapport om Irans atomprogram til FNs sikkerhetsråd.,NTB

– Det er ingen forskjell på å informere Sikkerhetsrådet og å bringe saken inn for rådet, sa Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki tirsdag kveld. Deretter varslet han at Iran kommer til å stanse samarbeidet med IAEA lørdag 4. februar hvis rapporten oversendes.

Mottaki gjentok også Irans standpunkt når det gjelder kjernefysisk forskning. Landet har ingen planer om å stanse denne.

Tirsdag bekreftet IAEA at Iran har begynt å forberede arbeidet med å anrike uran, som kan brukes i fremstillingen av atomvåpen. Den omstridte prosessen skal imidlertid ennå ikke være i gang.

Iran har truet med å gjenoppta anrikningen av uran etter at de fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd tirsdag bestemte seg for å bringe Irans atomprogram inn for Sikkerhetsrådet. Det er foreløpig ikke aktuelt å vedta sanksjoner.

I en hemmelig rapport, som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til, har IAEA flere ankepunkter når det gjelder Irans samarbeid med byrået. Blant annet skal Iran ha nektet FNs atominspektører å spørre ut en sentral vitenskapsmann som knyttes til kjøp av utstyr som kan brukes til å fremstille atombomber. IAEA skal heller ikke ha fått lov til å ta kopier av dokumenter som kan ha inneholdt opplysninger om produksjon av atomvåpen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger