Publisert 13. april 2006

Iran avviser kravet om at landet må stanse anrikningen av uran. – Vi er en atomstat, sa Irans president Mahmoud Ahmadinejad torsdag.

NTB

– Situasjonen er fullstendig forandret. Vi vil ikke forhandle med noen om våre rettigheter, sa presidenten samme dag som sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået IAEA, Mohamed ElBaradei, kom til Teheran for å ha samtaler med iranske tjenestemenn.

Striden om Irans atomprogram ble trappet ytterligere opp da landets myndigheter tirsdag kunngjorde at de har lyktes i å anrike uran.

Anriket uran kan brukes som brensel både ved sivile atomanlegg og i fremstillingen av atomvåpen. Iran fastholder at det kun skal brukes til sivile formål, men verdenssamfunnet er skeptisk og vil at Iran kjøper anriket uran fra andre land i stedet for å produsere det selv.

Ikke bekreftet
ElBaradei kunne torsdag ikke bekrefte at Iran virkelig har lyktes med å anrike uran som kan brukes som brensel ved kjernefysiske kraftanlegg.
– Jeg kan ikke bekrefte det. Våre inspektører har tatt prøver. De vil rapportere til IAEAs styre, sier ElBaradei, som innen utgangen av april skal rapportere tilbake til FNs sikkerhetsråd og styret i IAEA om besøket og Irans atomaktivitet.

FN krever at alle anrikningsaktiviteter må stanses innen 28. april.

Sanksjoner?
USA og Storbritannia sier at det stadig er aktuelt med sanksjoner dersom det iranske regimet ikke stanser anrikningen av uran, men verken Russland eller Kina ønsker sanksjoner.

Egypts utenriksminister Ahmed Aboul Gheit sa torsdag at Egypt ikke kan akseptere at Iran blir i stand til å utvikle atomvåpen:
– Egypt kan ikke godta at det kommer en militær atommakt i regionen siden det vil gjøre den sikkerhetsmessige ubalansen i Midtøsten enda mer komplisert, sa Gheit og krevde samtidig at striden løses med diplomatiske midler.

ElBaradei har konsekvent arbeidet for en fredelig løsning på konflikten.

Samtidig har det dukket opp spekulasjoner om et mulig amerikansk angrep. Det har bidratt til at oljeprisen har føket i været. Torsdag passerte prisen på Nordsjøolje for første gang 70 dollar fatet.

Velg i andre artikler på petromagasinet.no hvor Iran er nevnt.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger