Publisert 4. februar 2006

Irans president Mahmoud Ahmadinejad har beordret å revurdere alle kontrakter inngått med selskaper i land der de omstridte Muhammed-tegningene er trykket.

NTB:

Det melder iranske medier lørdag.

Begynner med danske selskaper
Ahmadinejad sier Iran må «revurdere eller til og med annullere alle økonomiske kontrakter» som er inngått med landene som har trykket tegningene, ifølge det konservative iranske nyhetsbyrået Mehr.

Flere norske storselskaper i Iran
Statoil, Norsk Hydro, Aker Kværner og flere andre norske selskaper har interesser i Iran.

Ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP har medier i Danmark, Norge, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Sveits, Nederland, Island, Jordan, New Zealand, Sverige, Ungarn, Irland, Østerrike, Bulgaria og Tsjekkia gjengitt tegninger av Muhammed.

Statlig råd
President Ahmadinejad har opprettet et statlig råd som skal klargjøre Irans synspunkter på karikaturene av profeten som nå har stått på trykk i en rekke europeiske aviser, melder nyhetsbyrået IRNA.

I sin uttalelse lørdag fordømmer presidenten «fornærmelsene av profeten i vestlige medier, som viser hatet mot islam og muslimer blant sionistene som styrer disse landene».

Statoils informasjonssjef Kai Nielsen sa lørdag til NTB at Statoil så langt ikke har mottatt noen informasjon fra iranske myndigheter om denne saken, og at han inntil videre ikke ønsker å kommentere presidentens uttalelser.

Ingen informasjon fra Iran
Norsk Hydro har én kontrakt på letevirksomhet i Iran og har om lag 20 norske ansatte i landet. Lørdag ettermiddag kunne selskapet ikke si noe om hvilke konsekvenser Ahmadinejads uttalelser eventuelt vil få for deres virksomhet i Iran.

– Vi avventer situasjonen, og foreløpig har vi ingen kommentarer til saken, men vi vil selvfølgelig følge den opp, sier informasjonssjef Kama Holte Strand i Norsk Hydro til NTB.

UD vil ikke kommentere
Heller ikke Utenriksdepartementet har fått noen offisielle henvendelser angående kontraktene med Iran.

– Det har ikke vært noen offisiell henvendelse til oss. Foreløpig kan vi ikke kommentere saken siden vi bare har sett meldinger i pressen om dette, sier fungerende pressetalsmann i UD Rune Bjåstad til NTB.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger