Publisert 8. mai 2007

Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki møtte tirsdag morgen olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) for å drøfte felles oljepolitiske interesser.,NTB

– Møtet varte om lag en time, opplyser informasjonssjef Sissel Edvardsen i Olje- og energidepartementet til NTB.

Eksiliranere bosatt i Norge er svært skeptiske til at iranske og norske oljeinteresser står på programmet under Mottakis besøk i Norge. De mener at norske myndigheter først og fremst må bruke anledningen til å ta opp menneskerettighetssituasjonen i den islamske republikken.

Iran anklages for grove brudd på menneskerettighetene og har den siste tiden blant annet slått hardt ned på kvinner som kjemper for økt likestilling. Landet blir også kritisert for å henrette mindreårige.

Edvardsen har foreløpig ingen opplysninger om innholdet i samtalene mellom Enoksen og Mottaki, men trolig var Hydros store oljefunn i Iran i 2005 og prosessen med å få på plass en avtale om utvinning, blant temaene. En avtale skulle vært på plass i april, men prosessen er forpurret på grunn av vestlige sanksjoner mot Iran, ifølge Dagens Næringsliv.

Sanksjonene skyldes Irans omstridte atomprogram, noe som gir Hydro problemer både teknologisk og finansielt.

Det er Mottaki som har tatt initiativ til møtet med Enoksen i forbindelse med at han er i Norge for å møte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Mottaki skal tirsdag kveld også holde et foredrag i Oslo Militære Samfund hvor temaet blant annet er internasjonalt diplomati.

Mandag besøkte han Sverige, hvor han møtte utenriksminister Carl Bildt. Et par hundre eksiliranere demonstrerte mot Mottaki i Stockholm, og en politimann ble skadd da iranerne forsøkte å trenge seg inn i bygningen hvor utenriksministeren skulle holde foredrag.

Det var tirsdag ventet demonstrasjoner i Oslo i forbindelse med Mottakis møte med Støre i UD.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger