Publisert 4. februar 2000

Via sine kunder fikk Ullrigg besøk av iranere for et par måneder siden, og et iransk selskap vil samarbeide med IRIS. Men IRIS må kanskje si nei.

INTERESSANT FOR IRANERE: Men Ullrigg og Iris
må si nei, på grunn av nye EU-sanksjoner.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Nylig mottok IRIS (International Research Institute of Stavanger) henvendelsen fra det iranske selskapet, som ønsker å inngå et samarbeid med utgangspunkt i forskningsinstituttets laboratorium og et mulig forsknings- og utviklingssamarbeid på sikt. Det kan bli problematisk.

26. juli i år vedtok EUs Utenriksråd å innføre nye begrensninger mot Iran innenfor blant annet handel og energi, og Norge har sluttet seg til de utvidede sanksjonene mot Iran.

IRIS har alt fått kjenne på de nye sanksjonene.

Uklare regler
– Vi har vært i kontakt med Utenriksdepartementet for å få en avklaring på om dette mulige prosjektet eventuelt faller innenfor sanksjonene. Siden sanksjonene ennå ikke er formelt inkorporert i norsk lovverk i form av forskrifter, er dette fortsatt litt uklart, skriver Anja Kristin Bakken, kommunikasjonsleder ved IRIS, i en e-post til Petro.no.

Forskningsinstituttet jobber nå med å få avklart hvordan de skal forholde seg til iranere, som er på jakt etter Iran-vennlige samarbeidspartnere.

– De uformelle antydningene fra Utenriksdepartementet så langt, tyder på at vi kanskje ikke kan gå videre med dette potensielle prosjektet, legger Bakken til.

Besøk på forsommeren
Kommunikasjonslederen understreker at verken IRIS eller Ullrigg har noen pågående samarbeidsprosjekt med Iran, men kunder av Ullrigg har imidlertid tatt med seg iranere på besøk hos det landbaserte bore- og brønnsenteret i Stavanger.

– Kunder av Ullrigg har tidvis hatt med seg iranske samarbeidspartnere, som de av og til har tatt med seg på besøk til Ullrigg i forbindelse med dokumentasjon og verifisering. Vi er sist kjent med at dette skjedde på forsommeren 2010, forteller Bakken.

Hvilke Ullrigg-kunder det dreier seg om er uklart. Petro.no har ikke lykkes i å få kontakt med Oddvar Skjæveland, leder for Ullrigg bore- og brønnsenter.

Fredag 1. oktober ble det kjent at Statoil har blitt enig med amerikanske myndigheter om å gå ut av Iran. Alt i 2008 varslet selskapet at de ikke ville gjøre nye investeringer på blant annet feltene South Pars 6,7 og 8.

Antar at få rammes
Bakgrunnen for de utvidede EU-sanksjonene mot Iran er blant annet økt bekymring for Irans atomprogram. I tillegg reagerer EU på at iranske myndigheter har nektet å samarbeide med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

– Beslutningen demonstrerer Norges støtte til det internasjonale samfunnets innsats for å engasjere Iran i en forpliktende dialog om landets atomprogram, uttalte Gry Larsen, statssekretær i Utenriksdepartementet, i en pressemelding i sommer.

Hvordan norske bedrifter skal forholde seg til de utvidede EU-sanksjonene mot Iran, og hvor mange norske bedrifter som rammes av det nye regelverket, har Petro.no ikke fått svar på.

– Norsk næringslivs virksomhet i Iran er blitt trappet ned de senere årene, blant annet på grunn av utfordrende rammevilkår i Iran, gjeldende sanksjoner og mulighet for nye sanksjoner. Det er derfor grunn til å anta at konsekvensene for norsk næringsliv av de nye sanksjonene vil bli begrensede, heter det i en tidligere pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger