Isfront om iskant – Unge Høyre og FpU krangler

West Hercules i Barentshavet. (FOTO: Ole Jørgen Bratland)
NTB
Publisert 20. november 2019

Unge Høyre vil verne områder i Barentshavet mot oljeutvinning og flytte iskanten sørover. Trist og urovekkende, mener FpU.

Fungerende Unge Høyre-leder Daniel Skjevik-Aasberg begrunner ungdomspartiets vedtak med hensynet til klimaet, miljø og behovet for forutsigbarhet for norsk olje- og gassnæring. Han mener norsk oljepolitikk er i utakt med Norges klimamål og dermed ikke bærekraftig.

– Vi må erstatte verdens fossile energibruk. Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan bruke. Norske politikere må ta stilling til hvilke felter vi skal åpne opp og hvilke som må bli liggende, sier Skjevik-Aasberg til Klassekampen.

– Vi mener det er forutsigbart å si nei til de områdene som sannsynligvis ikke vil bli åpnet for oljeutvinning uansett, legger han til.

Definisjonen av den såkalte iskanten setter i praksis grensen for hvor langt nord det er tillatt med oljeaktivitet.

– Urovekkende

Leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets ungdom (FpU) mener utspillet vitner om at Unge Høyre ser ut til å ha et desperat behov for å kvitte seg med stempelet som et oljevennlig parti.

– Det syns jeg er trist for norsk høyreside, men kanskje spesielt for kampen for å redusere verdens klimagassutslipp, sier han til NTB.

Svendsrud anklager Unge Høyre for å ta i bruk venstresidens argumenter og viser til at norsk naturgass vil være viktig i en periode hvor «klimaverstingen» kull skal fases ut.

– At Unge Høyre ikke ser den koblingen, synes jeg er veldig urovekkende, sier Svendsrud, som etterlyser mer kunnskap om de omstridte områdene.

– Barentshavet nord og iskanten er selvsagt sårbare områder, men det er alltid en risiko forbundet med oljevirksomhet. Derfor er det bra at Norge er verdens beste oljenasjon, men høy kompetanse.

Splitter regjeringen

Først til våren skal klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) legge fram en ny forvaltningsplan for Barentshavet.

Men krangelen internt i regjeringen er allerede i full gang om planen og definisjonen av iskanten. Kort fortalt vil Venstre flytte iskantsonen lenger sør, mens Frp vil at den skal gå lenger nord. Nylig kom også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad med en klar melding:

– Forslaget om en dynamisk definisjon av iskanten kommer ikke på tale for KrF, sa han.

Høyres energipolitiske talsperson Tina Bru slo i Dagens Næringsliv nylig fast at også Venstre «må forholde seg til regjeringsplattformen» når det gjelder iskanten.

I regjeringserklæringen heter det at man skal «fastslå definisjonen av iskanten i forbindelse med revidering av forvaltningsplanen for Barentshavet og havområdene utenfor Lofoten, og i lys av anbefalinger fra Faglig forum».

Siste fra forsiden

+

Equinor bekrefter riggjakt – skal ha «en eller flere rigger»

Aker Solutions tildelt V&M-kontrakt for Jotun, Balder og Ringhorne

+

Alt klart for letebrønnene Bounty Updip og Skarv-E i Norskehavet

Nye CCS-lisenser til Aker BP, Equinor og Harbour

+

Får grønt lys for prøveutvinning fra gassfunn på Statfjord

+

DNO og Okea bytter andeler i Mistral og Horatio

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger