Publisert 29. august 2007

Australske Rio Tinto har fått grønt lys for oppkjøpet av den canadiske aluminiumskjempen Alcan. Det nye selskapet Rio Tinto Alcan blir verdens største produsent av aluminium og bauksitt.,Av Øyvind Midttun

Canadiske Alcan er i dag verdens tredje største aluminiumsselskap. Etter oppkjøpet vil det nye selskapet Rio Tinto Alcan seile opp som verdens største produsent av aluminum og bauksitt, større enn så vel russiske Rusal som amerikanske Alcoa.

Kampen om Alcan begynte i vår, og lenge var Alcans storebror, Alcoa, favoritt til å overta. Men Alcoa måtte gi tapt, etter at det i juli ble kjent at Rio Tinto og Alcan var blitt enige om et vennligsinnet bud fra Rio Tinto på 38,1 milliarder dollar, rundt 225 milliarder norske kroner, for det canadiske aluminiumskonsernet.

Siste hinder for oppkjøpet kunne fullbyrdes var antitrust-lovgivningen i USA. Grønt lys fra Washington ble gitt denne uken, og dermed er det altså klart for en ny konge på verdens aluminiumstrone.

Det samlede selskapet Rio Tinto Alcan skal ha hovedkvarter i Montreal i Canada. Alcans konsernsjef Dick Evans fortsetter som konsernsjef for det nye selskapet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger