Publisert 7. desember 2006

Statens Forurensningstilsyn (SFT) tillater omlasting av russisk gasskondensat fra skip til skip i Sarnesfjorden/Kåfjorden i Nordkapp kommune.

Samtidig sier SFT nei til omlasting i Bøkfjorden/Korsfjorden i Sør-Varanger kommune.

Kirkenes Transit søkte tidligere i år om inntil 40 skip til skip-omlastinger fra oktober til mai.
Omlastingen er knyttet til transport av gasskondensat og andre petroleumsprodukter fra Vitino i Russland til USA og Europa. Gasskondensat er et produkt som oppstår ved utvinning av naturgass.

Siden farvannet i Vitino er islagt om vinteren, må en bruke skip som er klassifisert for slike forhold. Det finnes ikke mange slike skip på verdensbasis, noe som gjør omlasting til tradisjonell tonnasje i isfritt farvann i Norge lønnsomt.

Det er satt strenge krav til at fjorden skal være isfri under omlastingene. SFT tillater ikke omlasting av annet enn gasskondensat før det foreligger relevant dokumentasjon om andre petroleumsprodukter. Omlastingen skal foregå med skip på inntil 75.000 dødvekttonn (dwt). Om sommeren kan farvannet ved Vitino trafikkeres av tradisjonell tonnasje.

Nei til Sør-Varanger
SFT avslår søknaden fra Kirkenes Transit om videre tillatelse til omlastinger i Bøkfjorden. Begrunnelsen er at fjordens status som nasjonal laksefjord, hensyn til sjøfugl, manglende kunnskaper om laksen og dens sårbarhet for oljeforurensning, og at omlastinger og skipstrafikk ikke er helt uten risiko for akutte utslipp.

Vedtaket fra SFT var ventet av Kirkenes Transit. De bestemte seg allerede for noen uker siden å satse på Sarnesfjorden i Nordkapp som et alternativ, og tok da også bestemmelsen om å flytte utstyret fra Sør-Varanger til Nordkapp.

Flytter oljeomlasting til Nordkapp

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger