Publisert 4. februar 2000

Statoil, Det norske, Lundin og Petoro har gjort et betydelig oljefunn i Nordsjøen. Brønn 16/8 i lisens 265, kjent som Aldous Major Sør, innfridde alle forventninger.

LIKE VED: Aldous Major Sør ligger like ved Lundins
Avaldsnes-felt, og en fellesløsning kan være en mulighet
(Ill: NPD)

Brønnen ble boret av den halvt nedsenkbare «tgransocean Leader», og påviste en oljekolonne på rundt 65 meter i sandstein fra Jura-alderen. Foreløpige datainnsamlinger viser også at reservoaret skal være av svært god kvalitet, melder Statoil.

Innfridde
Statoil har tidligere uttrykt store forhåpninger til brønnen, som ha blitt omtalt som en «hifh impact»-brønn, eller en brønn med opp mot 250 millioner fat utvinnbare oljeressurser. De foreløpige estimatene for Aldous tilsier at feltet inneholder mellom 200 og 400 millioner fat oljeevivalenter. Det skal derimot bores mer, både nord og sør for denne aktuelle brønnen, så ressursanslagene kan stige betraktelig.

Aldous Major South er lokalisert ikke langt fra feltpartner Lundins opererte Avaldsnes-funn i lisens 501, og 35 kilometer sør for det Statoiloperererte Grane-feltet. En sammenkobling av en av disse to er ikke usannsynlig når en eventuell utbygging av Aldous blir vedtatt. Statoil sier også at olje/vann-kontakten i Aldous er den samme som i Avaldsnes, noe som kan indikere at de to henger sammen på et vis.

– Aldous Major South er et betydelig oljefunn i et av Statoils kjerneområder. Sammen med Avaldsnes-funnet vil dette kunne gi grunnlag for en ny, selvstendig utbygging i Nordsjøen. Som største ressurseier vil vi ta initiativ til å finne en god områdeløsning som maksimerer verdiskapningen, sier Gro G. Haatvedt, letedirektør for norsk sokkel i Statoil, i en kommentar.

Videre
«Transocean Leader» går nå umiddelbart i gang med boringen av Aldous Major Nord, og Statoil planlegger nå også to avgrensningsbrøner i lisens 265 neste år.

Resultatet av den pågående Lundin-opererte brønnen, 16/2-7, i Avaldsnes-strukturen vil bidra til å klarlegge potensialet i området ytterligere.

Statoil er operatør for det nye funnet med en eierandel på 40 prosent. Forøvrig eier Petoro 30 prosent, Det Norsk oljeselskap 20 prosent og Lundin ti prosent.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger