Publisert 4. februar 2000

Statsrådene Trond Giske og Erik Solheim fronter oljetung næringslivsdelegasjon til Angola, Ghana og Mosambik.

Delegasjonen teller nesten 100 næringslivsrepresentanter, inkludert representanter for Det Norske Veritas, Statoil, Subsea 7, Industri Energi, NHO og Rederiforbundet. På turen skal de besøke Ghana, Angola og Mosambik i perioden 21.- 25. november. Målet er å styrke næringslivsforbindelsene mellom Norge og disse afrikanske landene, og hovedfokus i næringslivsdelegasjonens program er olje og gass, maritim offshore virksomhet, fornybar energi, investeringer og handel.

– Dette er en betydelig størrelse på en næringslivsdelegasjon. Det viser at interessen for handel og investeringer i Afrika er sterkt voksende og at mange mener dette er lovende markeder. Det er også et sterkt signal at nærings- og handelsministeren for første gang reiser sammen med miljø- og utviklingsministeren på en slik tur, sier nærings- og handelsminister Giske.

– Det er ingen motsetning mellom business og bistand. I mange tilfeller trengs bistand for å legge til rette for investeringer og handel. Det spiller ofte en viktigere rolle og betyr mer penger inn i et land enn bistand. Derfor er samspillet mellom bistand og business viktig for utviklingen i fattige land. Vi må få av Afrika-brillene og huske at det ikke er ett land. Det er et utrolig variert kontinent, fullt av muligheter, sier miljø- og utviklingsminister Solheim.


Møter statsoljeselskaper

Statrådene skal under besøkene ikke bare møte sine ministerkolleger, men også toppledelsen i de statlige oljeselskapene, samt delta på en rekke arrangementer med norsk næringsliv. Blant annet skal statsrådene besøke boreriggen «Eirik Raude» på oljefeltet Jubilee offshore Ghana, og oljeservicesenteret SONILS i Angola, hvor flere norske selskaper har virksomhet.

– Det afrikanske kontinent blir et stadig viktigere marked for norsk næringsliv og vi ønsker en derfor en ytterligere styrking av vårt nærings- og handelspolitiske samarbeid med Afrika, sier Giske.

– Det er en stor interesse for Afrika fra norske næringslivsfolk. Dette er en av de største delegasjonene noen gang som reiser fra Norge til Afrika. Jeg gleder meg til å besøke tre av de raskest voksende økonomiene i verden sammen med dem, sier Solheim.


Norge og Afrika; fakta om økonomiske forbindelser:

Norge eksporterte varer for åtte milliarder (mrd) kroner til Afrika i 2010, og importerte varer fra Afrika for samme sum samme år. Dette utgjør 1,3 prosent av vår totale samhandel med verden.

Norge eksporterte tjenester for 13,6 mrd kroner til Afrika i 2009, og importerte tjenester ffra Afrika for tre mrd i 2009.

Norge-Angola:
Angola er Norges viktigste økonomiske samarbeidspartnere i Afrika, og i 2010 eksporterte vi varer for 2,7 mrd, opp 202 prosent fra 2009, og tjenester for 5,2 mrd i 2009. Vi impoirtertev varer fra Angola for 401 mill. i 2009.

Statoil har investert ca 40 milliarder kroner i Angola, og produserer i dag ca. 200,000 fat per dag i landet; rundt 37 prosent av Statoils produksjon i utlandet.

Norge-Ghana:
I 2010 eksporterte vi varer for 201 millioner kroner, en oppgang på 93 prosent fra året før. Samme år importerte vi varer for 65 mill. kr fra Ghana, en oppgang på 94 prosent fra 2009.

Ghana startet sin oljeproduksjon i desember 2010, hvilket åpnet et nytt marked for norske eksportører og tjenesteleverandører innen olje- og gassrelatert virksomhet.

Norge – Mosambik:
Handelen med Mosambik har vært nesten ikke-eksisterende, og Norge eksporterte i 2010 varer for 7 mill., mens vi importerte for 34 mill. Dette vil sannsynligvis endre seg drastisk, da det i 2010 ble gjort funn av olje og gass på Mosambiks kontinentalsokkel, hvor bl.a. Statoil er operatør for to leteblokker.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger