Publisert 4. februar 2000

Olje- og energidepartementet (OED) har sendt konsekvensutredningen (KU) for petroleumsaktivitet ved Jan Mayen ut på høring. Tilbakemeldingsfristen er på tre måneder.

KU-en er en viktig del av åpningsprosessen for norske havområder ved Jan Mayen. I tillegg gjennomføres en geologisk kartlegging. Dersom KU-en gir grunnlag for det, vil regjeringen legge fram en stortingsmelding som anbefaler åpning for petroleumsvirksomhet.

– Havområdene ved Jan Mayen kan inneholde betydelige olje- og gassressurser. Konsekvensutredningen sendes nå på høring slik at berørte parter kan komme med innspill og bidra til kvalitetssikring av det utredningsarbeidet som er gjennomført, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en melding fra OED.


Nye data i 2013

Oljedirektoratet (OD) har tidligere gjort begrensede undersøkelser av potensialet for olje og gass ved Jan Mayen, men i forbindelse med åpningsprosessen har OD i 2011 og 2012 gjennomført ny geologisk kartlegging. Resultatene fra denne vil bli lagt fram tidlig i 2013.


Tre måneder

Konsekvensutredningen oppsummerer fagutredninger som statens egne fagetater og uavhengige fagmiljøer har utført. Disse dekker forhold som er definert i et utredningsprogram som ble fastsatt etter offentlig høring høsten 2011.

Nå som KU-en er ute, har berørte interesser mulighet til å komme med innspill til det faglige arbeidet som er gjennomført, for således å sikre god faglig kvalitet. Det er satt av tre måneder til høring av konsekvensutredningen, så kommentarer må være Olje- og energidepartementet i hende innen 16. januar 2013.


Vulkanøy

Jan Mayen og bergartene under den, regnes i sin helhet som vulkanske. Det meste av mikrokontinentet sør for øya er dekket eller påvirket av lavabergarter, men består også av bergarter som gir muligheter for funn av olje og gass. Datagrunnlaget i området har vært for mangelfullt til at OD har kunnet gi et estimat for petroleumsressursene i området, men kartleggingen OD gjennomfører vil øke kunnskapen. Mengden utvinnbare ressurser kan kun klargjøres gjennom åpning og påfølgende leteboringer.


Island har begynt

Ifølge OED har Norge og Island avtalt at det skal etableres et særlig samarbeid når det gjelder petroleumsvirksomhet i et nærmere definert område mellom Island og Jan Mayen. Island gjennomfører for tiden sin andre konsesjonsrunde og planlegger tildeling av utvinningstillatelser mot slutten av 2012.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger