Publisert 19. mai 2006

– Japan kommer til å kjøpe hele verden, sier sjeføkonomen Jesper Koll for Merrill Lynch i Japan, ifølge Dagens Næringsliv.

Etter mange rådyre oppkjøp i USA, Europa og Sørøst-Asia på 1980-tallet tok japanerne en pust i bakken. Nå er de tilbake igjen, skal vi tro Dagens Næringsliv.

I løpet av noen ettermiddagstimer tordag ettermiddag ble det bekreftet oppkjøp av tre børsnoterte selskaper i Malaysia og Thailand for tilsammen 30 milliarder kroner, skriver avisen.

Mange av selskapene mener at tiden er inne til å vokse internasjonalt, og det skal skje ved hjelp av oppkjøp. Den rekordhøy oppkjøpsaktiviteten ventes dermed å øke i styrke de neste månedene.

Ofte er japanske selskaper å finne blant verdens tre største i sine segmenter. Oppskriften er å kjøpe en litt mindre konkurrent for å rykke nærmere toppen.

Japanerne kan også være aktuelle for mer deltakelse i oljevirksomhet. Gazpromsjef Alexei Miller sa for få måneder på en konferanse i Tokyo at han vil samarbeide med japanske selskaper for bygging av rørledninger fra Shotkman-feltet. Han uttalte blant annet at de kan bidra i byggingen av en rørledning fra Shtokman-feltet gjennom Østersjøen og til Tyskland.

Gazprom vurderer også å bygge en annen rørledning fra Russland til Tyrkia med japanernes hjelp.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger