Publisert 4. februar 2000

Ingen norske industribedrifter vil satse på Ironman.

Av Line Njaa Viste

Planene om et nytt jernverk basert på norsk gass og svensk malm på Tjeldbergodden på Nordmøre står i fare for å bli skrinlagt.

Til tross for innsats over lang tid har de svenske initiativtakerne til nå ikke greid å finne en norsk industriell partner som er interessert i å løfte fram prosjektet. Statoil trakk seg ut i 2010, Fesilgruppen har sagt nei og Elkem mistet interessen da Beijing satte foten ned.

– Det er skuffende, men vi har ikke gitt opp, sier viseadm. dir. Ulf Holmquist hos den svenske metallprodusenten Höganäs, som sammen med det statseide gruveselskapet LKAB står bak prosjektet.

Men i norske SIVA, som bistår Höganäs i arbeidet, er man begynt å gå tom for ideer.

– Vi har prøvd oss på alle det er naturlig å spørre, sier direktør Tor Bjøru, som er blitt enig med svenskene om å sette en foreløpig sluttstrek ved utgangen av første kvartal – dersom ingen norske industribedrifter viser interesse.

Ironman-prosjektet
Ironman er et samarbeidsprosjekt som skulle virkeliggjøre den gamle drømmen om å skape landbasert industri basert på norsk gass og svensk jernmalm. Tanken er at LKAB i Kiruna årlig skal levere 2,2 millioner tonn jernmalm, som ved den planlagte fabrikken på Tjeldbergodden tilføres cirka 600 millioner Sm3 gass fra Heidrunfeltet i Norskehavet.

Utbyttet vil bli 1,6 millioner tonn rent jern, som igjen kan brukes til å produsere spesialstål til en lang rekke moderne anvendelser, blant annet i bilindustrien. I prosessen blir naturgassen brukt som tilsetting, ikke brensel. Det gjør at mange – blant annet Gassco – har fremholdt Ironman som det mest realistiske av de mange industriprosjektene som har vært lansert, basert på gass. Det eneste som til nå har manglet, er den industrielle viljen.

– Vi kan risikere at jernverket blir realisert i Belgia, der det er rikelig tilgang på rimelig norsk naturgass, sier rådgiver Hogne Hongset i Industri Energi.

– Det vil i så fall bli et nederlag som mange må bære ansvaret for, sier han.

Artikkelen er også på trykk i Petromagasinet nr 1, 2012. Likte du det du leste? Klikk her!

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger