Johan Castberg -utbygging vil kreve infrastrukturløft

Publisert 14. mai 2013
Mangelen på kommunikasjons- og utdanningsinfrastruktur i Nord-Norge står i veien for optimale ringvirkninger, sier Petro Arctic, landsdelens største interesseorganisasjon for petroleumsrelaterte bedrifter.

, I sin høringsuttalelse til forslag til konsekvensutredning for Johan Castberg-feltet (tidligere Skrugard/Havis) slår Petro Arctic fast at det er ”viktig at konsekvensutredningen for Johan Castberg er mulighetsorientert i forhold til regionale ringvirkninger,” og at den bør ”definere Nord-Norge som det aktuelle geografiske området.” – Petroleumsnæringen er i ferd med å bli en meget viktig motor for utviklingen i nord, og utbyggingen vil være et viktig element i denne utviklingen.


Trege plansystemer
Organisasjonen er svært positiv til at prosjektet nå settes i gang, men er redd mangelen på adekvat infrastruktur kan føre til at potensialet for ringvirkninger i landsdelen ikke blir utnyttet. Utbyggingen
vil stille betydelige krav til infrastruktur i form av samferdsel, sikker energiforsyning mv. Det vil også være nødvendig å omstille og utvikle utdanningssystemene rettet mot de nye behovene som nå vokser fram,” heter det i uttalelsen.

Videre sier organisasjonen at man med bakgrunn i erfaringer så langt fra utbygging av petroleumsvirksomheten i nord kan konstatere at ”offentlige plan- og beslutningssystemer ikke fungerer godt nok.” Systemene er utviklet for å håndtere en stabil utvikling, mens utviklingen i nord går så hurtig at de offentlige plan- og beslutningssystemene ikke er i nærheten av å tilfredsstille de krav som må stilles.


Manglende infrastruktur hemmer

Petro Arctic påpeker også at manglende infrastruktur og kommunikasjoner ”gir forsinkelser, ineffektivitet og store ekstrakostnader og reduserer dermed verdiskapingen.” Dette ”reduserer mulighetene for å utvikle leverandørbedrifter utenom utbyggingsstedene til å oppnå leveranser og dermed mulighetene for arbeidsplasser og verdiskaping i regionen,” sier organisasjonen, og slår fast:

”Det må legges til rette for en betydelig forbedring av kommunikasjonene mot de viktigste petroleumssentraene i Nord-Norge.”


Krever avklaring om lokalisering
Lokaliseringsdebatten er naturlig nok levende i landsdelen, og skaper unødig uenighet mellom enkelte. For å legge den ballen død hva Johan Castberg angår, mener Petro Arctic at ”drifts- og basefunksjoner bør klarlegges i utredningsprogrammet.” De mener det bør legges til grunn at det etableres fullverdige funksjoner/organisasjoner i Nord-Norge, og minner om at ”lokalisering av baser, etablering av fullverdige driftsorganisasjoner, større leverandørbedrifter, ilandføringsanlegg m.m. og valg av utbyggingsløsninger er vesentlige elementer i forhold til hvilke ringvirkninger utbygging og drift vil få.”

Siden eksisterende drifts- og baseløsninger i nord fremdeles er i en utviklingsfase, bør etablering av løsninger for Johan Castberg ”bidra til å styrke eksisterende petroleumsmiljø i Nord-Norge. Dette vil bidra til å utvikle robuste miljø med kompetanse og kapasitet.”


Kontraktsstrukturer er nøkkelen
Petro Arctic, som gjorde kartleggingen av potensielle leverandørbedrifter i Nord-Norge i forbindelse med Aasta Hansteen-utbyggingen, er tydelige på at det finnes ”leverandørindustri, baser m.m. som vil kunne benyttes i den videre utviklingen,” men at leverandør- og tjenestetilbudet må videreutvikles. ”Det er i denne sammenheng viktig at det tilrettelegges for regionale rammeavtaler, kontraktsstrukturer og anbudspakker som muliggjør leveranser fra små og mellomstore bedrifter,” krever leverandørnettverket, og legger til:

”Det er videre nødvendig å gjennomføre leverandørutviklingsprogrammer mv for både å sikre en regional og lokal effekt og å sikre kapasitet overfor petroleumsindustrien. Utredningen bør omfatte strategier og tiltak som kan bidra til dette.”


Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger