Johan Sverdrup fase 2 satt i produksjon

(Foto: Lizette Bertelsen & Jonny Engelsvoll / Equinor)
Publisert 15. desember 2022

15. desember klokka 11:15 startet produksjonen fra Johan Sverdrup fase 2.

Når Johan Sverdrup-feltet produserer på platå kommer hvert tredje norske oljefat fra gigantfeltet, som i flere tiår vil være viktig for høye og stabile energileveranser fra Norge, skriver Equinor i en pressemelding. 

På platå vil Johan Sverdrup-feltet produsere 720.000 fat olje hver eneste dag og det er en ambisjon å øke dette til 755.000 fat per dag. Det vil si at Johan Sverdrup alene kan dekke 6-7 prosent av det daglige oljebehovet i Europa. Utvinnbare volumer i Johan Sverdrup-feltet er på 2,7 milliarder fat oljeekvivalenter.

Johan Sverdrup fase 2-prosjektet består av en ny plattform, fem nye havbunnssystemer, 28 nye brønner, en ny modul til eksisterende stigerørsplattform samt tilrettelegging av kraft fra land til Utsirahøyden. Johan Sverdrup fase 2-prosjektet er levert som planlagt på tid og kost til tross for korona-pandemien:

Over 90 prosent av leveransene til Johan Sverdrup fase 2 har norsk fakturaadresse og mange av leverandørene var også med på første del av utbyggingen av det svært lønnsomme prosjektet. Utbyggingen av hele Johan Sverdrup-feltet har en balansepris på under 15 dollar per fat.

Johan Sverdrup-feltet får kraft fra land gjennom kabler fra Haugsneset i Rogaland. Den første kabelen forsyner i dag de fire første plattformene på Johan Sverdrup-feltet med strøm. Den nye kabelen forsyner den femte plattformen samt resten av installasjonene på Utsirahøyden.

– Til sammen gir dette en samlet reduksjon av CO2-utslipp på 1,2 millioner tonn per år, tilsvarende ca 2,5% av Norges utslipp i 2021 Elektrifisering er et av de viktigste tiltakene for å kunne utvikle norsk sokkel videre mot målet om netto null klimautslipp i 2050, sier Marianne M. Bjelland, utforsknings- og produksjonsdirektør for Johan Sverdrup- og Martin Linge-områdene.

Johan Sverdrup har vært i stabil produksjon i over tre år. Det er estimert at feltet bidrar med mer enn 3 400 årsverk hvert år og produksjonen fra feltet har allerede gitt solide bidrag til den norske velferdsstaten. 82 prosent av inntektene fra Johan Sverdrup-feltet går til staten gjennom skatt og direkte eierandel, med et samlet anslag på om lag 900 milliarder kroner over feltets levetid.

Fakta om Johan Sverdrup

  • Partnerskap: Equinor Energy AS, 42,6267% (operatør), Aker BP 31,5733%, Petoro AS 17,36 og TotalEnergies EP Norge AS 8,44
  • Utvinningsgrad: Ambisjon om 70 prosent. Gjennomsnittet for norsk sokkel er 47 prosent.
  • CO2-utslipp per fat: 0,67 kilo per fat over feltets levetid
  • Johan Sverdrup ligger på Utsirahøgda i den midtre delen av Nordsjøen, 65 kilometer nordøst for Sleipner-feltene.
  • Johan Sverdrup er det tredje største oljefeltet på norsk sokkel.
  • Johan Sverdrup fase 1 startet produksjonen 5. oktober 2019.
  • Investeringene i Johan Sverdrup fase 2 er på 48 milliarder kroner (2022)
  • Oljen fra Johan Sverdrup går i rørledning til Mongstad, mens gassen går i rørledning til Kårstø og videre til kontinentet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger