Johan Sverdrup ut på høring

Publisert 3. november 2014

Utbyggingens første fase kan gi 51.000 årsverk knyttet til norske leveranser. Nå er konsekvensutredninger for feltet, kraftløsning og eksportløsning klare for høring.,Johan Sverdrup-feltet vil gi store inntekter og bli blant et av de mest lønnsomme industriprosjektene for Norge de neste tiårene. Prosjektet vil gi ny kunnskap, nye løsninger og nye muligheter.

– Johan Sverdrup representerer alt vi står for som industri, og vår tro på fremtiden. Dette blir et gigantprosjekt som vil sikre energiforsyning, arbeidsplasser og gi store ringvirkninger og verdier for det norske samfunnet, industrien og partnerskapet bak utbyggingen, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil.

Johan Sverdrup er et av de største funnene på norsk sokkel siden midten av 1980-tallet, og blant de største utbyggingsoppgavene i årene framover. Nå er konsekvensutredningene for hele feltet, for kraftløsningen og for eksportløsninger er klare for høring. Det er første del av henholdsvis plan for utbygging og drift (PUD), plan for anlegg og drift (PAD) av kraftoverføringsanleggene og plan for anlegg og drift (PAD) av eksportløsningene. Disse overleveres Olje- og energidepartementet (OED) på nyåret for behandling i Stortinget. Da gjøres også investeringsbeslutningen.

Høy norsk andel
Utbyggingen av første fase av Johan Sverdrup-feltet er antatt å skape rundt 51.000 årsverk nasjonalt, av dette er hele 22.000 årsverk forventet hos leverandørbedrifter i Norge og ca 12.000 årsverk i deres underleverandørbedrifter.

I driftsfasen viser beregninger at et gjennomsnittsår vil gi 2.700 årsverk, og ved full feltutbygging forventes 3.400 årsverk.

Estimater fra Agenda Kaupang, viser at norsk leverandørindustri vil kunne oppnå over 50 prosent av oppdragene i byggefasen, og rundt 90 prosent i driftsfasen.

– Det er svært viktig for Johan Sverdrup-utbyggingen at norsk leverandørindustri posisjonerer seg godt for mulighetene som ligger her, sier Nylund.

Et nytt kapittel
Et foreløpig anslag viser at den samlede produksjonsinntekten kan bli hele 1350 milliarder kroner over 50 år. Av dette vil selskapsskatt alene kunne gi staten 670 milliarder i direkte inntekter.

De totale investeringene for første utbyggingsfase er 100 – 120 milliarder kroner og en produksjon i området 315.000 – 380.000 fat per dag.

I et 50-årsperspektiv blir Johan Sverdrup et langtidsprosjekt som flere generasjoner vil modne fram og drifte. Det 200 kvadratkilometer store feltet skal bygges ut trinnvis. I dag jobber partnerskapet med ulike scenarier for utbygging av de ulike fasene for å sikre at første byggetrinn gir grunnlag for en helhetlig utbygging.

– Vi legger opp til en trinnvis feltutbygging hvor ulike installasjoner knyttes opp mot et felles feltsenter. Slik sikrer vi kontinuitet og helhetlig ressurssutnyttelse. Dette for å generere størst mulig verdiskapning, sier Nylund.

Avhengig av fremtidige valg av kapasitet og tekniske løsninger tilsier et tidlig estimat på 170 – 220 milliarder kroner for en full utbygging. Daglig produksjon vil ligge på 550.000 – 650.000 fat per dag.

Se hva Petro.no estimerte investeringene til for tre år siden

Johan Sverdrup ligger i et modent og utredet område. De mest sentrale miljømessige forholdene for feltet er at utbyggingen får strøm fra land, at produsert vann vil bli renset og reinjisert til reservoaret, samt at kaks boret med oljebasert væske enten vil tas til land eller renses og slippes ut offshore. Dette er i henhold til regelverket og det vil bli søkt om tillatelse.

Konsekvensutredningen er en del av planen for utvikling og drift (PUD) som forventes behandlet i Stortinget på nyåret, basert på forventet beslutning i partnerskapet i begynnelsen av februar 2015.

Partnere
Utvinningstillatelse 501 : Lundin Norway (operatør – 40 %), Statoil (40 %), Maersk Oil (20 %)

Utvinningstillatelse 265 : Statoil (operatør – 40 %), Petoro (30 %), Det norske oljeselskap (20 %), Lundin Norway (10 %)

Utvinningstillatelse 502 : Statoil (operatør – 44,44 %), Petoro (33,33 %), Det norske oljeselskap (22,22 %)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger