Publisert 22. mars 2007

Eva Joly er hyret inn av Verdensbanken for å arbeide mot internasjonal korrupsjon. Den norske spesialrådgiveren skal være med i en høyt profilert arbeidsgruppe.,NTB

– Jeg gleder meg veldig. Nå starter en ny fase i kampen mot korrupsjon. Endelig kan vi få hull på byllen, eller skal jeg si skammen det er at vår vestlige verden tjener penger på korrupsjon i fattige land, sier Eva Joly, som er spesialrådgiver for den norske regjeringen.

Det var sjefen for Verdensbanken, Paul Wolfowitz, som selv ba Eva Joly om å sitte i en liten, men høyt profilert arbeidsgruppe som skal jobbe mot internasjonal korrupsjon. Lederen for gruppen er den tidligere finansministeren i Nigeria, Ngosi Okonjo-Iweala.

Joly sier hun gleder seg til det første møtet i gruppen.

– Dette er noe som jeg ser fram til å jobbe mye med i tiden framover. Dette vil bli fantastisk spennende, sier Joly.

Norsk representant
– Vi synes det er flott at Eva Joly blir med i denne arbeidsgruppen, sier utviklingsminister Erik Solheim (SV) som heller ikke legger skjul på at den norske regjeringen har vist stor interesse for å ha en norsk representant i arbeidsgruppen.

– Kampen mot korrupsjon er viktig for oss, sier utviklingsministeren.

Eva Joly besøker USA sammen med Solheim denne uken. Arbeidet mot korrupsjon har vært hovedtema for møter i FN og med milliardæren George Soros i New York, i den amerikanske kongressen og i Verdensbanken i Washington.

Felles initiativ
Utviklingsminister Solheim møtte onsdag den framtredende republikanske senatoren Richard G. Lugar. De to lanserte et felles initiativ for større åpenhet og bedre utnyttelse av inntektene fra energiutvinning.

– De enorme rikdommene som knytter seg til utvikling av energiressurser, bidrar til destabilisering i mange utviklingsland, sier Lugar og Solheim i en felles uttalelse.

– Vi må finne sammen og komme til enighet om internasjonale utviklingsprogrammer som kan hindre konflikt og forbedre menneskenes livsvilkår, heter det i uttalelsen.

Alliansebygging
I det som blir kalt Lugar-Solheim initiativet, listes det opp en rekke forslag som skal hindre korrupsjon, bedre vilkårene for bærekraftig utvikling og hindre konflikter. Men det er lite konkrete og håndfaste planer om oppfølging.

– Dette er alliansebygging, noe som er meget viktig i politikken, sier utviklingsminister Solheim.

– Det betyr også mye at Lugar kan tale Norges sak i Kongressen. Men vi har ikke noen konkrete forslag til oppfølging, sier Solheim.

Politisk sprik
Når republikaneren Lugar og SV-eren Solheim danner en felles allianse er det to politiske og ideologiske motpoler om møtes. Men dette synes ikke å være et problem for de to politikerne.

– Å få slutt på konflikter rundt om i verden og dempe truslene som fører til konflikter har vært målet for vår innsats som offentlige personer, sier Lugar, og Solheim er enig.

– Om vi fikk slutt på korrupsjonen rundt om i verden ville det i mange utviklingsland ikke være behov for utviklingshjelp, legger utviklingsministeren til.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger