Publisert 4. februar 2000

Jonas Gahr Støres utsagn om at Norge ikke bør bruke ressurser på å bygge ut fornybar energi vekker reaksjoner både på Stortinget og i miljøbevegelsen.

– Det er Senterpartiets syn at vi skal ha vindkraftsatsing i Norge, det blir helt feil å overlate denne satsingen bare til andre land, sier Erling Sande, leder i Stortingets miljø- og energikomité.

Det var under mandagens Sola-konferanse at den norske utenriksministeren kom med det noe overraskende utsagnet om vindkraftsatsing i Norge.

– Det ville vært rart hvis Norge skulle bruke enda mer ressurser på å bygge ut fornybar energi, vi som til de grader er et fornybar-land, sier Støre til Dagens Næringsliv.

Støres utsagn til Dagens Næringsliv vekker noe undring hos Sande.

– Om Støre er korrekt sitert er jeg uenig, sier Støre. Lederen i energikomiteen tilføyer at satsing på fanging av Co2 ikke utelukker vindkraftsatsing.

Må LAGES STøTTEORDNINGER: Leder i Natur og
Ungdom mener støtteordninger for vindkraft er
for dårlige i Norge. Foto: Natur og Ungdom.

Mye fossilt forbruk

Selv om Norge har en betydelig mengde fornybar energiproduksjon er likevel mye av forbruket fossilt. Støre sier til Dagens Næringsliv at han mener det er mer kostnadseffektivt å la Storbritannia satse på vindkraft, mens Norge bør satse på CO2-lagring og fangst.

– Det er uhørt om dette er holdningen til regjeringen, sier nyvalgt leder i Natur og Ungdom Ola Skaalvik Elvevold.

Både Skaalvik Elvevold og Sande understreker at Norge har noen av de beste vindressursene i Europa, og at det er helt naturlig å skulle satse på dette området.

Nylig ble Statoil og Statkraft tildelt kontrakt for utbygging av offshore-vind utenfor Storbritannia. Fokus på vindsatsing på øyriket har økt dramatisk den siste tiden, og statsminister Brown og hans regjering har gått hardt inn for å endre måten britene får sin energi på. Satsingen på britisk sokkel vil likevel være ganske annerledes fra satsingen på norsk sokkel. Havdypet utenfor land som Norge er betraktelig dypere enn områdene hvor britene vil bygge ut. Dette gjør at teknologien som må på plass for utbygging vil være annerledes for de dype havområdene i Norge.

– Norge, og flere andre land som vil satse på vindenergi har ikke grunt vann som Storbritannia. Om satsingen på vind overlates til Storbritannia vil offshore vindkraft kunne bli en nisjeløsning som bare kan tas i bruk enkelte steder, forteller Michal Forland i Sway. Selskapet utvikler tekniske løsninger til bruk ved offshore vindutbygging både for grunt og dypt vann.

For dårlige støtteordninger

Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom tror mye av problemet ligger i mangelen på solide støtteordninger til vindkraftutbygging i Norge.

– Vi må bygge opp en næring, i andre land finnes det støtteordninger, ofte er dette land med mindre vindressurser enn i Norge. Det må lages støtteordninger som er robuste nok til å få gode prosjekter opp å gå, sier Skaalvik Elvevold.

Støre på sin side mener regjeringen har gjort mye for satsingen på fornybar energi. I energikomiteen er det likevel stemning for å fortsette satsingen.

– Vi har et stort uutnyttet potensial når det gjelder fornybar energi, det er helt naturlig å fortsette satsingen på vind-, vann-, og bioenergi, tilføyer Sande.

NORGE BøR SATSE: – Det er naturlig at Norge satser på fornybar energi sier Erling
Sande i Stortingets energikomite. Foto: Senterpartiet og Shutterstock

Denne artikkelen er hentet fra vårt søsternettsted Petro.no. Både Oilinfo og Petro.no er en del av mediehuset PETROmedia.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger