Publisert 4. februar 2000

Petoro feirer ti år med å sende 128 milliarder kroner til statskassen.

128,1 milliarder kroner til staten fra direkte eierskap i olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel (SDøE) representerer en økning på 24 prosent sammenlignet med 2010, som da talte 103,6 milliarder kroner.

– Staten fikk i fjor tillagt nettoreserver på hele 601 millioner fat, som er største reservetilgang siden Ormen Lange i 2003. Sammen med nye store funn bidrar dette til at SDøE-produksjonen kan fortsette på dagens nivå, om lag èn million fat oljeekvivalenter per dag de neste ti årene, heter det i pressemeldingen fra Petoro.

– 2011 var ikke bare et 10-års jubileumsår for Petoro, det ble et jubelår for den olje- og gassporteføljen vi er ansvarlig for, sier administrerende direktør Kjell Pedersen i en kommentar til fjorårsresultatene.

Han utdyper videre:

– Det mest gledelige er at vi ikke har hatt noen alvorlige ulykker eller ulykker med storulykke-potensial i vår portefølje i 2011. Etter flere år med svært lav reserveerstatning, er det oppløftende å kunne legge 601 millioner fat til våre reserver. Det tilsvarer nesten et Norne-felt og representerer en reserveerstatningsgrad på 160 prosent. I 2011 er vi med på Johan Sverdrup – et funn på størrelse med de aller største feltene på norsk sokkel, og Skrugard/Havis som bekrefter at Barentshavet er en oljeprovins. Med dette er 2011 et av de aller beste årene for Petoro, selv om vi tidligere har hatt enda høyere netto kontantstrøm til staten, sier Pedersen.

Han understreker samtidig at man også i et jubelår, bør være edruelige.

– Vi må likevel passe oss for å tro at vi har knekt koden for de modne feltene, og at alt er kommet på skinner, sier han og viser til at om lag tre firedeler av reservetilførselen til SDøE i fjor skyldes beslutningene om å investere i gasskompresjon på feltene Troll og åsgard.

– Også dette er gledelige og fornuftige beslutninger og vil øke gassavsetningen over tid. Men de representerer ikke et gjennombrudd for den betydelig større utfordringen det er å øke oljeutvinningen fra de modne feltene. Mindre enn 20 prosent av våre økte reserver i 2011 kan tilskrives det siste. Tallene våre viser dessverre at vi heller går feil vei med hensyn til et av de viktigste tiltakene for økt oljeutvinning: Boring av produksjonsbrønner. Vårt forslag om å bygge brønnhodeplattformer for å kunne bore flere brønner raskere er derfor like aktuelt, sier Petoro-sjefen.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger