Publisert 4. februar 2000

Noregs Mållag-leder er storfornøyd med at Ivar Aasen havner på sokkelen. Men han tror ikke alle er like glade.

– Navnet ble bestemt etter innspill fra operatøren og den rådgivende navnegruppa, heter det i en melding fra Olje- og energidepartementet, som i dag offentliggjorde Draupnes nye navn.

– Sunnmøringen Ivar Aasen var en av de fremste demokratiske og nasjonale strategene i Norge på 1800-talet. Han var dikter og språkforsker, men først og fremst mannen som formet nynorsken, heter det i meldingen.

Ivar Aasen-feltet er operert av Det norske, og ligger i den midtre delen av Nordsjøen. Funnet ligger på Utsirahøyden, ikke langt unna Edvard Grieg og Johan Sverdrup.

Meldingen om at Ivar Aasen får et oljefelt oppkalt etter seg, faller i god jord hos Noregs Mållags leder, Håvard B. øvregård.

– Jo, dette synes jeg er veldig bra. Det er passende at en som har gjort mye for språklig rikdom, får navnet sitt på noe som er forbundet med en mer angripelig type rikdom som oljen er, sier han til Petro Media News.

I olje- og energiminister Ola Borten Moes begrunnelse for navnevalget, het det følgende:

– Navn på større selvstendige utbygginger har en signaleffekt utover sokkelen. I dette tilfellet er meningen at Ivar Aasen-funnet skal vitne og minne oss om at det norske folkestyret er tuftet på språklig mangfold, og at det språklige mangfoldet i norsk offentlegheit er eit kjennemerke ved demokratiet vårt gjennom lange tider.

Dette er øvregård enig i.

– Det trekker en linje mellom språklig rikdom og materiell rikdom. Det er viktig hva slags navn oljefelt har, og derfor er jeg fornøyd med at Ivar Aasen blir valgt, sier han.

Samtidig er han ikke sikker på hvorvidt det vil falle i god jord hos alle.

– Det er nok helt sikkert noen som vil være imot dette navnevalget, og at Aasen blir knyttet til «oljekapitalisme». Slik ser ikke jeg på det, sier han.

Draupne blir som nevnt operert av Det norske som har 35 prosents eierandel, Statoil har 50 prosent og Bayerngas har de resterende 15 prosentene.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger