Publisert 10. januar 2006

Ukrainas nasjonalforsamling avsatte tirsdag landets regjering som straff for regjeringens håndtering av gasstriden med Russland. Men president Viktor Jusjtsjenko sier regjeringen blir sittende.

NTB

Ifølge presidenten fortsetter statsminister Jurij Jekhanurov og hans regjering sitt arbeid inntil videre. Og det er snakk om en fullverdig regjering, ikke noe forretningsministerium som bare skal ta seg av løpende saker, understreket Jusjtsjenko.

– Denne regjeringen vil arbeide som normalt inntil det er holdt valg i Ukraina. De vil ikke fungere som forretningsministerium, men som en ansvarlig regjering bestående av statsminister og ulike fagstatsråder, fastslo presidenten.

Råd
Jusjtsjenko, som tirsdag var på besøk i Kasakhstan, sa også at avsettelsen er i strid med den ukrainske grunnloven. Han skulle i løpet av dagen rådføre seg med juridiske fagfolk, og ville komme tilbake med flere kommentarer onsdag morgen.

En talsmann for presidenten sa at Jusjtsjenko ikke hadde noen planer om å avbryte besøket i Kasakhstans hovedstad Astana. Jusjtsjenko og Russlands statssjef Vladimir Putin skulle onsdag delta i gjeninnsettelsen av Kasakhstans president Nursultan Nazarbajev.

Statsminister Jekhanurov sa tidligere tirsdag at han vil gjøre alt han kan for å forhindre at den politiske krisen gjør skade på gassavtalen med Russland. Russland og Ukraina ble i forrige uke enige om en ny avtale om leveranse av russisk gass til ukrainske kunder, til nesten dobbelt så høy pris som før.

Pris
Det russiske gassmonopolet Gazprom hadde krevd en femdobling av prisen, og slik sett kunne det virke som om ukrainerne hadde gjort en rimelig handel. Men tirsdag stemte 246 av de 406 folkevalgte som var til stede i nasjonalforsamlingen i Kiev, for et forslag om mistillit til Jekhanurov og hans regjering.

Den virkelige vinneren av voteringen er Ukrainas tidligere statsminister Julja Tymosjenko, skrev det tyske nyhetsbyrået DPA. Tymosjenko ga sine partifeller i nasjonalforsamlingen ordre om å stemme for mistillitsforslaget til Jekhanurov-regjeringen, som hun tidligere hadde støttet, og sørget dermed for at forslaget fikk flertall.

Fra årsskiftet av har nasjonalforsamlingen i Ukraina teknisk sett rett til å utpeke ny statsminister. Det var tirsdag uklart om de folkevalgte i Kiev ville benytte seg av denne retten, som nå er nedfelt i landets grunnlov, skrev DPA.

Valg
Etter planen skal ukrainerne velge ny nasjonalforsamling 26. mars i år. Fagøkonomen Sergej Volobov sa tirsdag til nyhetsbyrået Reuters at avsettelsen av Jurij Jekhanurov og hans regjering tydeligvis var et forsøk fra opposisjonens side på å erobre det politiske initiativet fra president Jusjtsjenko og hans støttespillere foran dette valget.

Valget ventes å bli et oppgjør mellom Jusjtsjenko-fløyen og Tymosjenkos fløy. De to var nære allierte under den såkalte oransjerevolusjonen i 2004, som endte med at Viktor Jusjtsjenko kunne innta vervet som statssjef, men vennskapet og samarbeidet opphørte da Jusjtsjenko ga Tymosjenko sparken i september i fjor.

Kommentatorer i Kiev sa tirsdag at mistillitsvedtaket mot Jekhanurov-regjeringen hadde mer med nyvalget i mars å gjøre enn med gassavtalen med Russland. Sergej Volobov spådde at avtalen vil bli stående mer eller mindre uforandret, mens den politiske striden fortsetter.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger