Kalibrering gir økt effektivitet og redusert risiko for subsea-industrien

Subsea-operasjoner skjer ofte i ekstreme og utfordrende miljøer, derfor er det avgjørende at utstyret er kalibrert for å opprettholde sikkerhet, nøyaktighet og pålitelighet. (Foto: iStock)
Publisert 17. september 2023

Aktører innen undervannsteknologi har et stort behov for kalibrering av instrumenter. Dette er viktig for å sikre nøyaktige målinger og pålitelig drift i krevende miljøer under vann.

Kenneth Medalen-Hansen, Kiwas avdelingsleder for kalibrering på Kongsberg, forteller at de har flere oppdrag for utstyrsleverandører til undervannsindustrien. Disse produsentene er avhengige av avanserte instrumenter for å teste sine produkter.

– Kalibrering av disse instrumentene bidrar til å redusere risiko, øke effektivitet og forbedre ytelse. Før produktene leveres, skal de i mange tilfeller gjennom en sluttkontroll. I denne testfasen undersøkes om utstyret tåler påvirkningene under krevende forhold på havbunnen, sier Medalen-Hansen.

Kalibrering i henhold til krav og normer

Aktørene i Subsea bruker sitt test- og feilsøkingsutstyr til å utføre simulering av anlegg til å teste og for å dokumentere at det produserte utstyret er i henhold til krav og spesifikasjoner.

– Derfor er det viktig å kunne verifisere at disse målingene er utført med utstyr som har en dokumentert sporbarhet og er kalibrert innenfor kundens bruksområde med best mulig nøyaktighet, sier Medalen-Hansen, og legger til:

– Eksempler på slikt utstyr er vibrasjonsmeter og akselerometer. Et akselerometer måler akselerasjon eller endring i hastighet av et objekt. Akselerometre brukes ofte sammen med vibrasjonsmålere for å måle vibrasjoner i ulike frekvensområder. Akselerometre kan være enkle eller triaksiale, det vil si at de kan måle akselerasjon i tre retninger. Kiwa har Norges mest omfattende system for måling av akselerometer. Dette systemet automatiserer store deler av prosessen, og gir ekstremt nøyaktige målinger og rask leveringstid.

Kalibrering av vindturbiner

Behovet for fornybar kraft som for eksempel havvind, er økende, og Medalen-Hansen merker også mer pågang fra denne type prosjekter. Han forteller:

– Vi har flere henvendelser fra bedrifter som er involvert i utvikling av vindkraft og som etterspør kalibrering av sine instrumenter.

Laboratorier i verdensklasse

Medalen-Hansen forteller at Kiwa har kalibreringslaboratorier i Oslo, Kongsberg og Bergen/Ågotnes, i tillegg til mobile laboratorier.

– Kiwa er kjent i markedet for å ha dyktige fagfolk og leveranser med høy kvalitet. Vi utfører kalibrering for de mest avanserte produksjonsmiljøene i landet, sier han, og legger til:

– Kiwa tilbyr for eksempel avansert kalibrering av mekanisk utstyr med Coordinate Measuring Machine (CMM), som med en nøyaktighet på 0,0005 mm er Norges mest presise i sitt slag. Maskinen har en uhyre effektiv kalibreringsprosess som medfører en betydelig reduksjon i leveringstiden. CMM blir  blant annet benyttet til avansert prototypeoppmåling.

Les mer om fordelene med kalibrering her!

Siste fra forsiden

+

COSLPromoter skal avgrense Gnomoria-funnet for Wellesley

+

Northern Lights: – CO2-lagring er den enkleste delen av jobben

Får med seg japansk energigigant i GoliatVind

SubseaPartner sikrer storkontrakt i Nordsjøen

Fant 16 brudd på regelverket – pålegger COSL å rydde opp

+

Skal bore 11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot»

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger