Publisert 6. juni 2007

Energiselskap fra fem ulike land vil være med å bygge nytt gassrør fra Kårstø til Telemark, Sverige, Danmark og Polen.

Informasjonssjefen i Gassco, Kjell Varlo Larsen, sier til Stavanger Aftenblad at interessen for prosjektet er blitt så stor at eiersiden er mer enn fulltegnet.

Det er Gassco som på statens vegne leder arbeidet med å utrede og forberede det nye gassrøret fra Kårstø.

Ifølge Larsen er det uventet mange store energi- og gassrørselskapet i Norden og Europa som vil være med på å bygge og eie røret.

Tyske E.on Ruhrgas, danske Energinet og svenske Swedgas er blant disse.

Også det polske selskapet Pgnig har meldt seg på laget, og kjøpte nylig 15 prosent av lisensen i det BP-opererte gassfeltet Skarv. Gassen herfra skal trolig sendes gjennom Åsgard-røret til Kårstø i Rogaland, hvorfra den til slutt kan ende opp hos forbrukere i Polen.

Ifølge Kjell Varlo Larsen er det ennå ikke avklart hvor store eierandeler selskapene vil få i Skanled, men han antyder at polakkene trolig vil få 15 prosent.

På norsk side er det energiselskaper i Grenland i Telemark og rundt Oslofjorden som ønsker å være med på eiersiden, i tillegg til Agder Energi.

I Grenland er det den petrokjemiske industrien som har meldt seg som kjøpere av gassen. Det samme har gjødselsprodusenten Yara. Men ingen av disse vil ifølge Aftenbladet være med på å eie eller drifte selve transportrøret.

Det er planlagt å bygge et anlegg i Grenland som skal skille gassen etan fra metan. Våtgassen etan brukes som råstoff til industrien, og tørrgassen metan kan brukes i et eventuelt gasskraftverk og til andre formål.

Det er ikke avklart hvem som skal betale for bygging og drift av dette anlegget, som er anslått å koste et par milliarder kroner.

Larsen tror ikke at britiske Ineos’ oppkjøp av Kerling (tidligere Hydro Polymers) og Borealis vil gjøre det vanskeligere å finne en løsning på dette spørsmålet.

Endelig vedtak om investering og bygging av Grenlandsrøret/Skanled skal tas i 2009.

– Før en kommer så langt skal beslutningsgrunnlaget bli best mulig, og avtaler med grunneiere og myndigheter langs hele traseen inngås, sier Kjell Varlo Larsen til Aftenbladet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger