Publisert 4. februar 2000

– Statoils nye kontraktstrategi er egentlig et kamuflert forsøk på å få økt konkurranse og lavere priser blant leverandørene. Har operatørene mulighet til å ta fra oss ei krone, så gjør de det, sier Bjørge-sjef Stig Feyling.

STIG FEYLING:ønsker en ny samarbeidsmodell mell-
om leverandører og operatører. (foto:BJøRGE)

Statoil varslet tidligere i år en ny kontraktstrategi for de attraktive modifikasjons- og vedlikeholdskontraktene verdt milliarder av kroner. Den nye strategien består blant annet av at størrelsen på noen av de største kontraktene skal reduseres, slik at mindre bedrifter skal kunne levere til selskapet.

-Les også: StatoilHydro frir til småbedrifter

Dette mener konsernsjef i Bjørge, Stig Feyling, er intet annet enn nok et forsøk på å presse prisene fra leverandørene.

Kvaliteten i fare
– Det er mulig at markedet har vært overopphetet med tanke på priser, men skal vi kutte i timeprisen betyr dette redusert lønn for våre ansatte. Eller at vi må hente inn billigere arbeidskraft. Dette vil gå på bekostning av kvaliteten, sier Feyling til Oilinfo.

– Les også: O ljeselskapene stoler ikke på oljeprisen

Bedre priser og økt konkurranse
Informasjonssjef for anskaffelser, Ola Anders Skauby, innrømmer at hensikten med den nye strategien er å øke konkurransen mellom selskapene og få bedre priser på arbeidet.

– Det vil alltid være motstridende interesser i et marked med kjøper og selger. Men nå er det slik at prisnivået i mange deler av leverandørindustrien er for høy. Det er også viktig at leverandørene har fokus på kvalitet og sikkerhet, sier Skauby til Oilinfo.

– Er det ikke motstridende å presse ned prisene og samtidig kreve høy kvalitet?

– Alle våre tilbydere må forholde seg til våre krav om HMS og kvalitet. Vi vil aldri la sikkerhet og kvalitet gå på bekostning av lave priser, sier Skauby.

Ny løsninger trengs
Bjørge ASA har fått kjenne på nedgangstidene i form av permitteringer og en mindre full ordrebok enn forventet. Dette er ikke en enestående situasjon for Bjørge som leverandørselskap.

– Jeg innser at Bjørge har klart seg greit på grunn av vår tosidige satsing på både kommende prosjekter og ettermarkedet. Nå må industrien få på plass nye løsninger for å få fortgang i utbyggingsprosjektene. Jeg er helt enig med oljeselskapene om at prisene må ned. Vi må jobbe sammen for å få dette til, det nytter ikke at leverandørene blir presset på prisene, sier Feyling.

En ny samarbeidsmodell mellom leverandører og operatører er ett av Feylings forslag.

– I dag blir vi betalt etter endt prosjekt. Blir leveransene forsinket, noe som kanskje skyldes underleverandører eller andre faktorer, blir vi sittende igjen som den store taperen. Kanskje det burde vært en slags bonus som ble utbetalt når prosjektet er avsluttet – innen tidsfristen, foreslår Feyling.

Forslaget er ikke fremmed for Skauby i Statoil.

– Jeg vet at bonusordninger har vært brukt i noen kontraktsammenhenger. Det får være en vurdering i hvert enkelt tilfelle hva slagt mobdell som blir brukt, men vi har ingen tanker om å gjøre bonusordning til en fast samarbeidsmodell. Men vi er alltid åpne for forslag fra våre leverandører, sier Skauby.

Lær dere å konkurrere
Stig Feyling tror det er muligheter for leverandørene, men forventer store endringer i industrien i årene som kommer.

– Vi vil nok se en god del konsolideringer og oppkjøp, muligens konkurs for de som ikke har skodd seg godt nok for dårligere tider. Jeg tror også at leverandørindustrien må ut i verden og lære å konkurrere. Det kommer stadig flere internasjonale leverandørselskaper til Norge som er mye flinkere enn oss å konkurrere. Goliat blir det store prosjektet som alle venter på i tiden som kommer. En hel del selskaper satser på Goliat-kontrakter for å redde neste års inntekt. Men vi trenger mer enn dette, sier Feyling.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger