Publisert 4. februar 2000

Regjeringen kan komme til å bruke vetoretten i EøS-avtalen for å holde EUs HMS-regler for oljeinstallasjoner ute fra norsk sokkel.

Under sitt foredrag hos Stavanger Næringsforening torsdag, gjorde statssekretær i Olje- og energidepartementet, Per Rune Henriksen, det krystallklart at regjeringen ikke vil la EUs forslag til HMS-regelverk for offshore olje og gassvirksomhet bli gjeldende for norsk sokkel.

På spørsmål fra Petro Media om hvor langt regjeringen er villig til å gå for å stoppe denne HMS-reguleringen fra EU fra å komme inn på sokkelen, og om bruk av vetoretten er aktuelt, ga Henriksen følgende klare tilbakemelding:

– Vi bruker alle de midlene vi har for å stanse dette.

– EU har ingenting å tilføre
Henriksen fremholdt i sitt foredrag at EU mangler kompetanse på offshore HMS, så en innføring av EUs regelverk ville svekket HMS på norsk sokkel.

– Vi har gitt EU klar beskjed at regulering av sikkerhet er et nasjonalt ansvar, og at det er vi som har best forutsetninger for å gjøre en god jobb på dette, sa Henriksen.

– På vår side har vi gjort en god jobb; vi mener vi har et godt regelverk, vi har gode systemer, og med førti års erfaring, har vi en god tilnærming. Selvfølgelig har vi utfordringer også på norsk sokkel, men de utfordringene blir håndtert innenfor dette systemet. Vi tror ikke EU har noe å tilføre et slikt sikkerhetsregime på norsk sokkel, og det har vi gitt klar beskjed om, sa han, og høstet bifall fra den oljetunge forsamlingen.

Diktat, ingen tilpasning
Statssekretæren, som har jobbet med temaet helt siden han tiltrådde i september 2010, la heller ikke fingrene imellom når forklarte hvor uønsket EUs HMS-regelverk er, og hvor klønete kommisjonen har gått fram.

– Vi mener dette fortsatt skal reguleres av nasjonale myndigheter i Norge. Dette har vi også hatt allierte på i andre EU-land, blant annet Storbritannia. Men EU har bare valset videre og har nå lagt et forslag på bordet, et forslag til en regulering , sa han og forklarte konsekvensen av dette:

– I motsetning til et direktiv, er ikke en regulering gjenstand for tilpasning til de norske reglene. En regulering er bare «copy & paste,» den går bare rett inn i lovverket som den er. Dette synes ikke vi er en god ide, og vi jobber ufortrødent fremover etter den tankegangen at dette skal aldri introduseres på norsk sokkel.

EøS-relevant?
Henriksen flagget heller ingen vilje til å komme EU i møte.
– Vi har fortsatt en dialog med EU på disse spørsmålene, helt fram til det tidspunktet at noen må ta stilling til dette, sa han, men gjorde det helt klart at Norge ikke kommer til å bøye av.
– Om EU fortsetter sitt kjør, må vi ta stilling til om dette er EøS-relevant eller ikke. Vi håper de vil innse at de er på feil spor, endrer kurs og tar de gode rådene de får fra oss og Storbritannia, som er deres forbilder, ifølge hva de selv sier. Da kunne det kanskje være betimelig å høre på oss også, om de mener vi har så god greie på det! Det er meldingen jeg har om den saken.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger