Publisert 4. februar 2000

Byggingen av nye boligkvarter på Ekofisk kan bli redningen for norsk verftsindustri, men nå kan det se som om den glipper til utlandet.

Den nye boligplattformen vil trolig bli verdens største, og kunne bidratt til styrkingen av norske verft, men kontrakten kan være på vei til utlandet, skriver Stavanger Aftenblad.

På vei ut

Det er det amerikanske selskapet ConocoPhillips som skal dele ut kontrakten for boligbyggingen i slutten av februar, og sammen med utbyggingen på Goliat kunne norsk industri fått et lite løft med en Ekofisk-kontrakt.

Flere kilder Aftenbladet har vært i kontakt med, sier kontrakten på Ekofisk kan være på vei til utlandet. Et samarbeid mellom Aker Stord og Apply Lervig er den eneste norske anbyderen i budrunden, men de får tøff konkurranse fra to verft i Asia.

– Flere prosjekter har blitt utsatt i lang tid. Dette kombinert med at oppgaver forsvinner ut av landet, kan bety krise. Bare i Aker Solutions-systemet kan flere tusen arbeidsplasser stå i fare, for ikke å snakke om alle de bedriftene vi samarbeider med nedover i leverandørleddet, sier konserntillitsvalgt i Aker Solutions, Atle Teigland, til Aftenbladet.

Milliardbeløp

Ekofisk-kontrakten vil ha en verdi på mellom 4 og 5 milliarder kroner, mens Goliat-kontraktene vil ha en verdi på opptil 12 milliarder. Bransjesjef for Olje og Gass i Norsk Industri, Rolf Hestenes, sier til Dagens Næringsliv at han er enig med Teiglands vurdering.

– Det vil være problematisk for videre sysselsetting i Norge. Nå er det tørke. Verftene, og samarbeidende bedrifter, trenger nye ordrer. Mister vi Ekofisk og Goliat betyr det bortfall av flere tusen arbeidsplasser, sier Hestnes.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger